Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Dragan Babovic - Svecani salon zelez. stanice, Bgd, mart 2015.

Godina rođenja

1954.godine u Nisu

Драган Бабовић је рођен 1954. године у Нишу. У Београду живи од 1962.године. По занимању је адвокат, а фотографијом се из љубави бави више од 40 година. Као члан Фото Савеза Србије има звање фотоаматера прве класе. Био је члан фото клубова „Електромашинац“ и „Центар за фото и филмску кулутру Срба“ у Београду. До сада је имао три самосталне изложбе „Живот је леп“ (у Центру за културу Ваљево, марта 2012.г.), „Calatrava“ (у Културном центру Зрењанина, априла 2012.г.) и „У режији живота“ (дигитална пројекција фотографија у Фото клубу Београд у фебруару 2014.г.). Изложба „Међуживот“ је његова четврта самостална изложба (у Свечаном салону железничке станице у Београду, марта 2015.г.). Учествовао је на преко 100 домаћих и међународних изложби. Добитник је бројних домаћих и међународних награда за фотографију. Највећи успех је постигао са фотографијом „Живот је леп - Life is beautiful“ (снимљене у Херцег Новом 2007.г.) која је објављена на насловној страници немачке књиге „Inspiration: Ein Buch für Fotografen“ (издавач 1x.com i dpunkt.verlag  2012.г.), којом је допринео препознатљивости српске фотографије у свету. Бави се и писањем о фотографији и фотографима. Фотографије, приче, огледе и приказе објављује на интернет страницама ФСС, Београдфото, Фото клуба Крагујевац и 1x.com.

МЕЂУЖИВОТ

...Између две станице...

 

Изложба фотографија

 

...Људи велики део живота проведу у (јавном) превозу између две станице. Тај део њиховог живљења је међуживот. Прозор трамваја, аутобуса, тролејбуса је сличан зиду средњовековног манастира, уљаном платну, модерном филмском или телевизијском екрану. Са прозора зраче ликови слични фрескама, уљаним портретима или филмским звездама...

 

Изложба "Међуживот" је збирка портрета случајних путника београдских трамваја, аутобуса и тролејбуса, снимљених у свако доба дана, у одласку или повратку, у возилу или изван њега. Привлаче ме упечатљиви ликови који у себи носе карактер који је истовремено и личан и свеопшти. Портрети се сами собом бирају, макар трамвај јурио и у највећој брзини. Фотогеничност тих људи сама оставља траг на сензору мог дигиталног фотоапарата. Та лица заслужују да буду овековечена епски или лирски, јер они нису само део пролазне данашњице већ и истинске вечности.

 

Нису само људска лица главни предмет ове збирке, већ и околни предео кога чине оквир прозора или његов део, површина стакла, мрље од прашине, магла, капљице воде, пахуље снега, спољно и унутрашње светло, први, други и трећи план, чак и оно што се збива негде иза свега, па и одраз оног дела који се налази иза фотографа и његовог фотоапарата. Класичне портрете који се очекују у уводној фази збирке, који одишу статиком, у постепеном развоју, замењују покрет, ритам и брзина. Јасне и разумљиве облике замењују фотографије у којима претеже полу или пуна апстракција. Садржај се поступно ослобађа вишкова и прелази у минимализам, реална прича у визуелну поезију. Све фотографије могу стајати посебно а све заједно чине збирку, која није коначна и која се може скраћивати или допуњавати.

 

"Међуживот" је само наизглед прелазно стање које траје од улазне до излазне станице, али је у својој суштини то пун и прави живот у коме човек живећи трпи своју пролазност.

 

 

У Београду, марта 2015.г.

 

 

Otvorena izlozba - MEDJUZIVOT - Dragana Babovica - Svecani salon zeleznicke stanice, Bgd

13.03 - 16.03.2015.god.

Dragan Babovic

 

Email: babovic.drbach@gmail.com

 

Mobil: + 381 62 237 007