Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Robert Kalmarevic

Godina rođenja

1955.god- Beograd

Živi i radi

U Beogradu

Viša škola

Visa Pedag.-likovni odsek

U klasi profesora

Slobodan Sotirov

Rodjen 18.11.1955.god.u Beogradu. Diplomirao na Visoj pedagoskoj skoli ( likovni odsek), a kasnije zapoceo studije na Likovnoj akademiji u Pragu. Od svoje prve samostalne izlozbe 1981.god. kada se pojavio na beogradskoj likovnoj sceni, realizovao je vise samostalnih izlozbi, a ucestvovao je i na nekoliko kolektivnih. Pocetkom 1990.god. pocinje da radi za Srpsku pravoslavnu crkvu, gde slika portrete nekadasnjih i sadasnjih vladika, nekoliko portreta patrijarha Pavla, i oko 200 slika na temu pravoslavlja. Zivi i radiu Beogradu.

 

ROBERT KALMAREVIC SLIKAR DUŠE

 

Dugo sam gledao njegove slike. Dugo.

I - šta reći? Portreti i opet: Portreti.

Zašto? Zašto ne recimo cveće ili,.. Zašto uopšte slikati neke ljude kada ih svaki dobar fotoapart može veoma verno nacrtati?

Može neko da gleda osobu pred sobom i ne vidi ništa drugo do crte lica ili način oblačenja,.. I hoće to da sačuva, pa lepo uzme aparat i uhvati trenutak te osobe u večnosti i to je dovoljno.

Složiće se mnogi sa ovim što rekoh. Ali, ako neko pred sobom ne vidi samo lice osobe već kroz njegove oči vidi i njegovu dušu! Kako to zabeležiti? Da li se može fotografisati duša? Većina će se nasmejati na ovo moje pitanje i odgovoriti da duša i ne postoji to je samo metafizika, to je za zanesenjake.

Ali da li je baš tako?

Upravo nam je Robert pokazao kako se slika duša. I zato i crta portrete i baš jakih, dobrih, duhovnih ljudi - zato što se tu i ima šta naslikati. On je slikar duše, a ne slikar lica ili boja nekog cveta. A duša se ogleda u našim očima i samo je tu može spoznati i preneti na platno.

Ne slažete se?!

Ma pogledajte neki njegov portret. Zagledajte se u oči koje vas gledaju. Ne gledate vi samo njih, nego i one vas. Probajte! Možda vam je to promaklo. Te oči sa platna upijaju svetlost kao da je slikana osoba upravo pred vama. To ne može foto aparat. Jer nema dušu.

Treba imati veliku, umetnički senzibilnu dušu da bi se mogla osetiti duša vašeg bližnjeg. A da se ona prenese i na crtež te osobe - e to je još i mnogo više.

To je Milost Božija.

 

                                                                                                  

                                                                                                                      Dušan Ninić

                                                                              Pisac, publicista. Savetnik rektora Megatrend univerziteta

 

 

   " Ovim portretom Jeromonaha Georgija Vitkovica si se oduzio bogu".

                                                                              Episkop Sabacko valjevski Lavrentije

   " Ovo je pravo pravoslavno slikarstvo i novo prikazivanje simbolicnog pravoslavnog realizma"

                                                                 .             Mitropolt Amfilohije   

   " Gledam portrete nasih vladika i prisecam se vremena kada su nasi predhodnici imali iste portrete koji su im radili nasi stari majstori  kao Uros Predic i dr."

                                                                              Mitropolit  Zagrebacko ljubljanski Jovan

        Zelim da Vam predstavim slikara Roberta Kalmarevica rodjenog, 1955.god. u Beogradu, umetnika, koji je svojim radom stvorio mnogobrojna vredna umetnicka dela.

       Posebnu vrednost u njegovom stvaralastvu predstavlja rad na duhovnom portretu, kojim je poceo da se bavi od 1989.god. Ovekovecio je preko sedamdeset bivsih i sadasnjih crkvenih velikodostojnika i za svoj rad dobio niz priznanja i stekao veliki ugled u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

       Od vremena velikih majstora srpskog slikarstva Paje Jovanovica i Urosa Predica - pa do uspeha nasih slikara Roberta Kalmarevica ( a to je citavih pedeset godina)- niko nije uspeo da udje u crkvene krugove i da svojim znajnem i umecem pronikne u sustinu duhovnog portreta .

              Portrete koje je stvorio Robert Kalmarevic usli su u istoriju srpskog crkvenog slikarstva i nalaze se u muzejima, vladicanskim dvorovima, manastirima, parohijskim domovima,Bogoslavskom fakultetu, filozofskom fakultetui...

( Izvod iz kataloga)                                      Prof. Dr. Miodrag Jovanovic-Istoricar umetnosti

       

  U svom slikarskom delu i podvigu, slikar Robert Kalmarevic iz Beograda, u vremenu sve vece dekompozije coveka i njegove bogodane lepote, vraca se krasoti ljudskog lika,tj-onome preko cega isijava i u cemu se sabira tajna svih svetova. Time on ostaje veran sustini hriscanskog opita i dozivljaja  stvarnosti i celokupnom izvornom hriscanskom slikarskom i likovnom predanju.

      On slika savremenike ali najradije mucenike iz nase nedavne proslosti i  njihove stradanjem i mucenickim podvigom preobrazene likove. Njegova slika je najcesce na razmecu izmedju portreta i ikone, pogotovo kad slika one koji vec preobrazeni stradanjem i mucenistvom  su usli u zivot vecnih.

       To su likovi koji se stradanjem pa ni smrcu ne raspadaju i ne propadaju nego zasijaju novom neprolaznom lepotom. Dovoljno je da navedemo za primer sliku Mitropolita petra Zimonjica, novomucenika sarajevskog.

      Nas slikar tako ide drugim putevima od onih kojim stremi savremena umetnost u mnogim svojim strujama i skolama, pocevsi od kubizma pa nadalje. trulez ,smrad i raspad do isceznuca, posvedoceni u mnogim strujama savremene umetnosti posledice su izgubljenog osecanja za vertikalu zivljenja i iscezle vere u licnost, bozansku i covecansku, bogo covecansku, kao temelj bica i tvorevine, zenicu istorije i sabirno socivo eshatona.

        Robert Kalmarevic sve gradi i komponuje na licnosti. Zato su"licnosne" ne samo njegove slike likova i portreta nego i pejzaz, priroda, tvorevina, kad se pojavi na slikama.

      Uvereni smo da ce ovaj mladi slikar ubuduce jos dublje i svestranije ponirati u tajnu nad tajnama svega postojeceg-ljudski bogolik.

                                                                           Mitropolit Crnogorsko-primorski AMFILOHIJE

 

 

       

      - 1992.god- Strucna komisija Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Beogradu za ocenu prispelih radova na konkurs objavljen na osnovu odluke Svetog arhijerejskog sinoda ocenila je delo "Vapaj mucenika" najboljim radom koji podseca na golgotu Srpskog naroda u II svetskom ratu.

       - 1992.god-Ista komisija je nagradila rad "Krst sudbine"  drugom nagradom.

      -  1994.god.- Dobitnik je prve nagrade na konkursu "Karadjordje i Karadjordjevici" od svesrpskog saveza - Kraljevskog kluba "Karadjordjevic" za portret njegovog kraljevskog visocanstva Tomislava Karadjordjevica.

   -  1997.god- Zahvalnica od Mitropolita Amfilohija za portrete bivsih mitropolita: Joanikije Lipovac,Arsenije Bradvarevic i Mitrofan Bane.

  -  2003.god.- Zahvalnica sestrinstva manastira Svetog Vavedenja u Beogradu, za portret igumanije Agnije Dmitrovic

 

                  SAMOSTALNE IZLOZBE

- 1985.god- Izlozba na Svetom stefanu Crna Gora

  - 1986.god- Izlozba NU Braca Stamenkobvic    

- 1987.god.-Izlozba utetru Bojan Stupica

  - 1989.god-  Izlozba u pozorist  na terazijama

  - 1994.god.- Izlozba galerija "12+"

 

Ucesnik je i na vise kolektivnih izlozbi i kolonija.

   Mobi: 064/ 23-00-302

robertkalmarevic@gmail.com