Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Naziv

Dom Jevrema Grujića

Adresa

Svetogorska 17, 11000 Beograd

Radno vreme

Četvrtkom i petkom od 15 do 20h, a subotom i nedeljom od 11 do 16h.

 Izložbom “Remek dela Doma Jevrema Grujića“ otvoren je za javnost Dom Jevrema Grujića, jedinstvena kuća-muzej umetnosti, istorije, diplomatije i avangarde, koji čuva umetničku kolekciju sakupljanu tokom dva i po veka tradicije jedne diplomatske porodice,

Muzej je otvoren pod pokroviteljstvom Grada Beograda.

U Domu Jevrema Grujića posetoci mogu da vide dela najznačajnijih srpskih slikara: Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Uroša Kneževića, Arsenija Petrovića, Zore Petrović, Ivana Tabakovića, Đorđa Krstića..., skulpture, stilski nameštaj, oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, među kojimaje i puška Hajduk Veljka, umetnički predmeti, kao i bogat arhivski materijal i to sve u autentičnom ambijentu gradske vile s kraja 19. veka.  

U muzeju je po prvi put predstavljeno remek delo Steve Todorovića, portret kraljice Natalije, koji do sada nikad nije izlagan u javnosti, a koju autori postavke nazivaju još i “srpskom Mona Lizom”.

Jedan od najatraktivnijih eksponata je i pozlaćena škrinja od bronze i kristala, svadbeni dar Kralja Milana i Kraljice Natalije Obrenović porodici Ćurčić i najstarija venčanica u Srbiji iz 1856. godine.

Radno vreme Doma Jevrema Grujića prilagođeno je zahtevima najšire publike. Muzej je otvoren od četvrtka do nedelje (četvrtkom i petkom od 15 do 20 časova, a subotom i nedeljom od 11 do 16 časova.

Otvaranje Doma Jevrema Grujića značajno doprinosi bogatstvu naše kulturne scene i predstavlja biser u kome će strani turisti moći da se upoznaju sa kulturnom baštinom Srbije.

O Domu Jevrema Grujića:

Dom Jevrema Grujića u Svetogorskoj ulici 17. izgrađen je 1896. godinepo projektu poznatog Beogradskog arhitekte Milana Kapetanovića, prva je zgrada koju je zaštitio Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda, odmah po osnivanju 1961. godine.

Zajedno sa umetničkom zbirkom, on predstavlja spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju . Kao jedina članica Udruženja evropskih Istorijskih kuća iz naše zemlje, Dom Jevrema Grujića predstavlja kulturnu baštinu Srbije u svetu.

U ovom zdanju tokom 2 veka živele su istorijske ličnosti značajne za srpsku državu i diplomatiju. Tokom 7 generacija diplomatske tradicije sakupljeno je preko 500 umetničkih dela iz različitih perioda, koji danas čine zbirku, samim čudom spašenu tokom proteklih vremena. Većina dela su čak jedno vreme bila zakopana u podrumu kuće tokom Drugog svetskog rata, kako bi se sprečilo njihovo oduzimanje od strane Nemaca.

Istaknute ličnosti koje su živele u ovoj kući su: Teodor Herbez - Ministar Knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić - državnik i diplomata, osnivač Liberalne stranke, dr slavko Grujić - istaknuti političar i diplomata, čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska biblioteka u Beogradu, dr Milan Đ. Milojević - ambasador Kraljevine Jugoslavije u Budimpešti, Bernu, Beču, Hagu i Brislu i drugi...

Rado viđeni gosti u Domu Jevrema Grujića bili su predstavnici kulturne i intelektualne elite onog doba, pisci, umetnici i pesnici: Jovan Cvijić, Simo Matavulj, Jovan Skerlić, Paja Jovanović, Milan Rakić, Uroš Predić i mnogi drugi...

Telefon: 011 407 36 12

www.domjevremagrujica.com

mail: domjevremagrujica@gmail.com