Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Prolecna izlozba - Pavilj. Cvijete Zuzoric, Bgd, mart 2017.

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) домаћин је седамдесетој у низу традиционалној Пролећној изложби у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“, у оквиру које своје радове излаже 127 уметника са територије Републике Србије.

 

Пролећна изложба је једна од најзначајнијих традиционалних ликовних манифестација које УЛУС у вишедеценијском континуитету организује од 1947. године. Концепт изложбе преузет је од Удружења пријатеља Цвијета Зузорић, које је у периоду 1929-1941. године установило и организовало Пролећну изложбу као југословенску. И тада и сада, пролећна смотра радова представља годишњи пресек домаћег стваралаштва, и драгоцена је прилика да се у адекватном изложбеном простору сагледају поетике и лични домети веће групе уметника, радови селектованог узорка који репрезентује домаћу савремену ликовну сцену. 

 

На отварању УЛУС-ове Пролећне изложбе биће додељене годишње награде Удружења које од свог установљавања носе печат престижних уметничких награда и признања - Златна палета, Златна игла, Златно длето, награда за област проширених медија.

 

Историчарка уметности Зорица Атић у уводној речи каталога наводи да овогодишња поставка приказује разноврсност ликовних приступа у оквиру више уметничких секција и коришћених техника, уз изразито заступљене комбиноване технике карактеристичне за савремено доба и обиље еклектично примењених уметничких праваца карактеристичних за подстмодерну:

„Ликовност и уметнички рад резултат је континуираног дијалога између уметника и стварности - схваћен као подстицај из видљивог и материјализовање невидљивог, обликован у вечиту поезију ликовних елемената. Уз неколицину уметника старије генерације и ликовно оформљене уметнике средње генерације, аутори претежно млађе генерације свој истраживачки пут отпочет на студијама приказују радовима које сматрају репрезентативним у смислу остварене поетике и индивидуалности приступа. Међу најприсутнијима су разноврсно схваћена и интерпретирана савремена апстракција, симболичко предметно сликарство и фигурација, органски и тактилно доживљена скулптура. „Покрет душе“ којим радови зраче бележе појединачна и тренутна ликовна промишљања, док је друштвени контекст у коме настају изразит подстицај уметницима за профилисање индивидуалности и ауторског израза“.

 

Након више година, овогодишња изложба или пак њен одабрани део изаћи ће из оквира Уметничког павиљона и престонице, и кренути у сусрет публици других културних средина и уметничких центара. Пролећна изложба од 18. маја године гостује у Галерији савремене ликовне уметности у Нишу и од 24. јуна у Музеју Херцеговине у Требињу, Република Српска, БиХ.

 

Изложба у Уметничком павиљону „Цвијета Зузорић“ траје до 23. априла. 

 

Добро дошли!

--

Зорица Атић
дипл. историчар уметности Директор и главни и одговорни уредник  Центар за културу Гроцка zorica.atic@gmail.com

Otvorena prolecna izlozba - Paviljon Cvijete Zuzoric, Beograd

 

30.03 - 23.04.2017.god.