Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Zoran Tesanovic - Prodajna galerija Bgd, juni 2017.

Godina rođenja

1961.godine u Zrenjaninu

Živi i radi

U Zrenjaninu

Fakultet

Likovnih umetnosti u Bgd

Član udruženja

ULUS-a od 1988.god.

Zoran Tešanović je rođen 1961. godine u Zrenjaninu. Studije slikarstva završio je u klasi profesora Radomira Reljića na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 1988, a poslediplomske na istom fakultetu 1993. godine. Član je ULUS-a od 1988. Imao je više samostalnih izložbi u najznačajnijim galerijama u zemlji. Učestvovao je na velikom broju grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Radovi Zorana Tešanovića nalaze se u važnim privatnim i muzejskim kolekcijama. Dobio je nekoliko značajnih priznanja i nagrada za slikarstvo.

Zoran Tešanović  se u Prodajnoj galeriji Beograd predstavlja slikama većeg formata rađenim u tehnici ulja  i akrila na platnu. Slike  dekorativnog karaktera objedinjene su u figurativne predstave, geometrijske i hibridno - organične oblike koji su svedeni na simboličke predstave. Koncipirani kao humoreske ovi radovi postavljuju paradoksalno pitanje egzistencije umetnika, pretočeno u variranje teme umetnosti kao duhovne hrane, ali i da li se od umetnosti može  prehraniti i živeti.

 

 

“Zoran ishodište nalazi u plastičnoj strukturi. Za njega je, svakako, najbitnije kako da likovno razreši problem. Kompozicije gradi od kontrasta - i kolorističkih i značenjskih: sudara crvene, zelene, plave, žute, bele, crne, zatim mirnih monolitnih bojenih ploha i arabeskama ispunjenih polja.”

(Iz teksta kataloga: Ljubica Miljković)

 

 

“Osvajajući poredak iluzionističke tradicije, Zoran Tešanović jezikom oblika u deonicama svoje kompozicije daje aluzivna pravila vlastite nadgradnje višelinijskih mogućnosti tradicije.
Intuicija malih opažanja unutar velikog i zahtevnog slikanog prostora je razigrani čin koji je zauzeo njegov, bezmalo antikvarski afinitet u stvaranju materijalnosti, podvlačeći beskonačna ogledanja sveta podstaknutog mitološkim napetostima. Iskustvo postupka nekadašnjih slikanja mita, podrazumeva svest jednako o organskoj dinamičnosti i kristalizovanoj preciznosti.”

(Iz teksta kataloga: Nikola Šuica)

 

 

Za sada, treba naslikati vreme koje stoji, predeo u kojem sve postoji istovremeno i zauvek. Kao onim proročki nadahnutim slikarima-alhemičarima koji su preduzeli zadatak slikanja arhetipova, i Zoranu Tešanoviću to ide zapanjujuće lako. Uz smelost da bojama ispriča priču, on se igra simbolima kao što mađioničar izvlači zeca (onog Alisinog) iz šešira, on gradi sliku kao što su karte u preferansu poređane u korist nekog višeg reda, kao što se, na prvi pogled slučajni prizori u bajkama, nižu potpomognuti dubokom logikom uzrastanja do onog „ živeli su srećno i zadovoljno do kraja života“.

 

(Iz teksta kataloga: Ljubica Arsić)

Otvorena izlozba - CULO DODIRA - Zorana Tesanovica - Prodajna galerija Beograd

 

15.06 - 02.07.2017.godine

NAGRADE:

 
- 1988. god.  Beograd - Nagrada za slikarstvo iz fonda Bete i Rista Vukanovića
- 2000. god.  Požarevac - Nagrada Ministarstva kulture Republike Srbije na VIII bijenalu
                   Milena Pavlović Barili
- 2009. god. Zrenjanin – Nagrada Savremene galerije na izložbi „30h30 cm“

Ucesnik na vise samostalnih i grupnih izlozbi u zemlji i inostranstvu

Ustanova kulture: Prodajna galerija BEOGRAD

Adresa: Kosančićev venac 19, Beograd, Srbija

Kontakt: Slavica Obradinović

Tel: + 381 11 30 33 923

e-mail: office@galerijabeograd.org

www.galerijabeograd.org

 

 

ZORAN TEŠANOVIĆ

ŽARKA ŽRENJANINA 18

23240 SEČANJ

Tel. 023 841 280

Mob. 0638756020

grisat@beotel.net