Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Sasa Marjanovic - Artinfo u ateljeu umetnika - Bgd - Juli 2017.

Godina rođenja

1976.godine u Majdanpeku

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti

Član udruženja

ULUS

Saša Marjanović

 

Rođen 1976. godine u Majdanpeku. Magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2009. godine. Na istom fakultetu 2004. godine diplomirao na slikarskom odseku. Član je ULUS-a. Živi i radi u Beogradu.

 

https://www.sasamarjanovic.rs/

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=M0OZl36BnCA

O Izgubljenom detetu

„Kada je dete bilo dete,

 Nije znalo da je dete,...“

 

 Peter Handke, Pesma o detinjstvu

 

 

 

 

Ako je nešto simbol čistote, to je onda dete, a deca na crtežima Saše Marjanovića više su deca nego što to jesu. U njima se jasno čitaju ljudi, kroz podvojenost i suprotstavljenost onih značenja i vrednosti kojima se deca vode te sadržajem i merilima odraslog sveta. Kroz ovakve odnose vrednosti, naglašena je i sama ozbiljnost pitanja da li je igra samo igra, ili je priprema za svet odraslih − svojevrsna duhovna degradacija? Svojevrsno prljanje? Ili − kako igračke sa police kasnije postaju ubojite mašine?

I kao što u nežnim dečjim licima naslućujemo unutrašnju dramu, tako nam i crtež pučine, blago ustalasane, nagoveštava uzburkanost - izranjanje deteta u novom svetlu, onog deteta koje „u tuđem se krevetu jednom probudilo, i potom nije nikada prestalo“, kako piše Handke.

Za  Marjanovića „ temate“ su često usputne impresije scenama, likovima, situacijama iz svakodnevnog života (stepenice pored kojih umetnik svakodnevno prolazi na putu do svog ateljea, scene obedovanja, šišanja, odmora). Možemo ih nazvati i „scene iz svakodnevnog života“, mada su one oneobičavanjem izgubile svaku svakodnevnost. „Temate“ su i prizori iz Bergmanovih filmova, filmova Tarkovskog i scene japanske horor kinematografije, a u svakom od navedenih specifična je atmosfera: prisutna je tišina ispunjena narativima, iščekivanjem razrešenja situacije. Ovi motivi, prizori,  ispoljavaju u njegovim radovima nesvesno − isplivavaju  reprodukovane kroz nova značenja − kao da ih tom samom likovnom obradom iznova ispituje, pokušavajući da shvati sopstvenu fascinaciju. U potrazi za razrešenjima, za odgovorima na pitanja kojima istražuje čovekovu prirodu, umetnik na ovaj način komunicira sa simbolima, dalekim a duhovno bliskim stvaraocima ne praveći razliku po osnovu medija kojim su se služili i ističući kako je svojim stvaralačkim idejama na njega uticao Andrej Tarkovski isto koliko i Rihter.

U filozofskom prikazu prirode igre i vremena, Sašini crteži ugljenom nude napetost − večnost i konačnost koje se susreću u portretu deteta, suptilnost i surovost obrta odrastanja, (ne)svest o varljivoj prirodi slobode i promenama u biti sopstva − čime nemilosrdno ogoljavaju ljudsku prirodu. Oni jesu povesni dokumenti, crno-bele beleške umetnikovih traganja za izgubljenom čistotom, rađeni prepoznatljivim rukopisom.

 

Irena Marjanović Cvetković

Artinfo u poseti umetniku - Atelje Sase Marjanovica - Beograd

 

Juli 2017.godine

Nagrade:

 

 

2010. GRAND PRIX  X međunarodnog bijenala umetničke minijature, Gornji Milanovac

2000. Nagrada FLU za najbolji crtež

 

https://www.sasamarjanovic.rs/

Samostalne i grupne  izložbe:

 

 

 

2015. Galerija HAOS, Beograd

2014. Galerija Kolarčevog narodno univerziteta, Beograd2014.

2014. III medjunarodno bijenale akvarela, Galerija A, Beograd

2013. Moderna Galerija, Akt u savremenom srpskom slikarstvu, Valjevo

2013. Post project, Room 306, Tokio, Japan

2013. STEP 09, Milano, Italija

2012. Medjunarodna izložba crteža, Lozana, Švajcarska

2012. Medjunarodno bijenale mladih Muzej ,, Danubiana“, Bratislava, Slovačka

2011. XIV Prolećno anale, Čačak

2011. Galerija ULUS, Beograd

2011. Galerija Dar-mar, Beograd

2010. Smotra umetnosti"MERMER I ZVUCI", Galerija 99, Arandjelovac                                                                                                                                                                                                          2009. Galerija FLU, Beograd

2009. Galerija Uroboros, Beograd

2006. Galerija  KNU, Beograd

 

https://www.sasamarjanovic.rs/

Sasa Marjanovic

 

mobil:  063 855 87 59 

 

e-mail: msasa@eunet.rs

 

https://www.sasamarjanovic.rs/