Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Meksicki umetnici - Blok Gallery, N.Bgd. sept.2017.

O AUTORKI PROJEKTA                                                                                                             

 

Mr Leposava Milošević Sibinović, rođena je 1950. u Čačku. Dplomirala vajarstvo na APU u Beogradu 1974. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne akademije “San Karlos” u Gradu Meksiku 1980. Autorka je oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata , učesnica oko 500 kolektivnih izložbi, dobotnica 38 nagrada i priznanja.  Živi i radi u Beogradu.

 

GRAFIČKE VIZIJE 4

IZLOŽBA MEKSIČKIH  UMETNIKA

 

Projekat međunarodne kulturne saradnje

Autor projekta: mr Leposava Milošević Sibinović

 

 

 

 

O IZLOŽBI

 

U duhu plodne kulturno-umetničke saradnje sa Meksikom, u protekloj deceniji, predmetnoj izlozbi su prethodile i  izložbe „Grafičke vizije“ 1, 2 i 3 koje su imale znatnog odjeka u stručnoj i široj kulturnoj javnosti. Cilj izložbe  je razmena profesionalnih iskustava razlicitih kulturnih sredina, razumevanje i saradnja na bazi opšte prihvacenih vrednostii, obogaćenje kulturnog života.

Svi  učesnici imaju solidno umetničko obrazovanje, uspešnu karijeru, svi su rođeni i žive u Meksiku, učesnici su brojnih bijenala, umetničkih radionica u zemlji i inostranstvu, dobitnici su brojnih priznanja i nagrada.

Zajedničko im je da su njihovi radovi odraz meksičkog podneblja, da povezuju veoma bogatu meksičku tradiciju sa savremenim likovnim izrazom, imaju prepoznatljiv likovni rukopis, izuzetno vladaju raznim grafickim tehnikama, kako tradicionalnim tako i novim. Kroz razne teme i segmente traže odgovore na narasle problema meksičkog drustva i smisla postojanja.

Obim izložbe: Obuhvata 34 grafike  realizovane u raznim grafičkim tehnikama na pamučnom papiru, po 7 od svakog autora, izuzev 6  od Marka Antonia Garsie Rosalesa.

 

MARKO ANTONIO GARSIA ROSALES (Marco Antonio García Rosales) je rođen u Gradu Meksiku 1980. godine. Diplomirao je likovnu  umetnost, smer grafika, na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, Grad Meksiko, 2015. g. Priredio je više samostalnih izložbi: SAD 2015, Gvatemala 2010, Nemačka 2008, Meksiko, 2004. i 2005. godine. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: Međunarodni bijenale grafike, Lođ, Poljska; Međunarodna premija  grafike „Maksimo Ramos“, Korunja, Španija, 2015; I međunarodni bijenale „Hose Guadalupe Posada“, 2013; Dobitnik je više nagrada i priznanja.

Likovno obrađuje večne teme ljudske prirode i prolaznosti koje odgovaraju nemiru i potrebi za suštinsko istraživanje. Objekti na njegovim grafikama velikih formata, kao što su kanap, grana, oblak, gube kulturnu nosivost i postaju sublimirana forma. Na njima šapat kontrastnog Meksika izlazi iz crnila boje i belila papira.

 

LUIS ROBERTO GARSIA ORTEGA (Luis Roberto Garsía Ortega) je rođen  u Gradu Meksiku 1988. godine. Diplomirao je  studije umetnosti na Nacionalnoj školi likovnih umetnosti, UNAM, smer grafike  u Gradu Meksiku, 2006-2008. Magistrirao je  na Fakultetu umetnosti i dizajna, smer grafike, 2015. Učesnik je brojnih kolektivnih izložbi: „Huan Rulfo u knjigama umetnika pergament koncertina“, autorski projekat L. Milošević Sibinović prikazan u 5 gradova Srbije i 5 gradova Meksika, 2015-2016; Galerija Atuksara, Kito, Ekvador, 2014; Izložba „Poetika akvatinte“, Fakultet nauke CU, UNAM, Meksiko.

Obrađuje situacije homo tradicije u kojima dominiraju racionalnost i sloboda uprkos našim ograničenjima i slabiostima. Svaki pakao, teoloski, dogmatski i egzisrtencijalni, bio stari ili moderni ima dramatičnu nosivost teme. U seriji “Siva vremena” pretenduje da predstavi lice savremenog pakla, u više scena i fragmenata iz drugih perioda a koji se protežu do naseg urbanog života.

 

HORHE FANUVI NUNJES AGILERA (Jorge Fanuvy Núñez Aguilera) je rođen u Gradu  Meksiku 1979. godine. Diplomirao je studije likovnih umetnosti  na FAD, UNAM, Grad Meksiko, 2004. Magistrirao je grafiku na ENAP, UNAM, Grad Meksiko 2010. Od 2012. je docent na dva Univerziteta: ENAP, UNAM i  Aut. Univerzitet u Tlaskali. Od 2012. je rukovodilac Ateljea za koordinaciju i širenje kulture, FAD, Tasko. Od 2010. je  osnovao i vodi  Atelje „Grafika Čaparančo“. Priredio  je 8 samostalnih izložbi: „Počast zastavi“, Kulturni centar, Paskvaro, Mičoakan, 2015; Galerija „Antonio  Ramires”, ENAP, Grad Meksiko, 2010; Kuća Humbolt, Tasko, Gerero, 2010;

Na svojim grafikama interpretira večne meksičke probleme koji se mešaju i  udišu neprestano uz skriveni  bol i frustraciju. Grafike sadrže dozu humora i crpe svežinu iz legendarne meksicke tradicije. Podseća na vreme kada su  grafičari „Ateljea za popularnu grafiku“,  sa visokim estetskim utemeljenjem u društvenoj stvarnosti, grafici ugradili snagu i ugled oružja u službi obespravljenih.

 

VICTOR UGO RIOS OLMOS (Víctor Hugo Rios Olmos) je rođen u Gradu Meksiku 1980. godine. Aktuelni  profesor na FAD, UNAM,  koordinator je u Ateljeu za produkciju i istraživanje grafike „Karlos Olačea“, šef Kolegijuma za štampu, od 2012. je profesor u Ateljeu litografije. Učestvovao  u selekcijama raznih konkursa i bijenala grafike u Meksiku, Egiptu, Poljskoj, Kubi, Republici Češkoj, Peruu, Indiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Španiji, Srbiji: VII međunarodni konkurs ekslibrisa, Glivice, Poljska, 2007; IV međunarodni trijenale štampe, Egipat, 2003; Treći bijenale Peru; IV bijenale „Barat Bavan“, Bopal, Indija;

Problematizuje put u kome pati duša tek preminulog na odlasku u drugi svet. Smrt kao važeću korupciju živog tela prikazuje kao ljudsku figuru sa insektima čiji efmerni život potencira čovekovu prolaznost i privremenost. Dominiraju insekti i figure žena koje zbog svog likovnog bogatstva služe kao razlog za pokazivanje, lepotu crteža i prefinjene tehnike autora.

 

ENRIKE PERES MARTINES (Enrique Pérez Martínez) je rođen u Tlaskali 1975. godine. Diplomirao je  studije likovnih umetnosti, smer grafika na Univerzitetu u Verakrusu, 1998. godine. Od 2000. je koordinator  i profesor na TEBAK, Tlaskala, Instituciji za promociju, širenje i produkciju grafuike.

Izlagao je na 16 samostalnih izložbi i oko 90 kolektivnih: Argentina, Rumunija, SAD, Brazil, Švedska, Čile, Peru ; U Meksiku: Verakrus, Merida, Oahaka, Mičoakan, Kolima, Puebla, Guanahuato, Idalgo, Morelos, Koauila, Aguaskalientes, Grad Meksiko, Tlaskala. Predstavljen je u više od 20 grafičkih mapa, među kojima se ističe “Grafika, Nezavisnost i Revolucija”.

Na grafikama kroz svet voluminoznih kornjaca i armadilja mapira mistično ognjište, oni postaju šamani, kao bica puna mudrosti, hermetična, ali u isčekivanju da se iskažu. Prikazujući geografiju izgnanstva i lutanja, ističe znacaj ognjišta  i bliskosti , a simbolično i posebne privrženosti meksikanaca svom podneblju.

 

 

Autorska izlozba - Mr Leposava Milošević Sibinović - Meksicki umetnici - Blok Gallery, Novi Beograd

 

08.09 - 20.09.2017.godine

Blok Gallery
Jurija Gagarina 221,

tel/fax  +381 11 61 51 675 

blokgallery@novibeograd.rs

Radnim danima i subotom:  11-13h  /  17-21h

 

Nedeljom galerija ne radi.