Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Andrej Smoljak - Muzej Zepter, Beograd, sept.2017.

“Svet će biti srećan samo kada će svaka duša biti umetnik”

Andrej Smoljak,

Umetnik

 

Andrej Smoljak meri život pomoću bujice senzualnih predstava i arsenalom sredstava. U isto vreme on smatra da je umetnička forma života rezultat zamašnog intelektualnog diskursa. Za njega cilj stvaralaštva se nalazi u jedinstvu života i umetnosti. Stvaralačko izgaranje Andreja Smoljaka nosi u sebi mitološku konstrukciju trajnog stanja unutrašne borbe i slobode.

Zaista, može se složiti da su umetnost i život nerazdvojni. Međutim, sama umetnost ne može da stvori život. Umetnost nikome nije ništa dužna, iako ponekad je u epicentru procesa potrošnje. Život je univerzalna osnova umetnosti.

Umetnost, najčešće, egzistira van vremena, u isto vreme ona ima viziju i druge neuhvatljive kvalitete. Umetnost je zajedničko iskustvo umetnika i života. I umetnik plaća svojim životom za bezvremenski uspon.

Da bi umetnost postala u životu sama sobom, ona bi trebala da reši zadatak kako da postane neophodnost za neophodnost. Kada je to tako, onda život može da se manifestuje kao umetnost. Subjektivnost sveta gde nema umetnosti, nosi samo propast.

Važno je da se nađe umetnik...

 

Mikhail Barazna,

Rektor Beloruske državne Akademije umetnosti,

počasni član ruske akademije umetnosti

 

Otvorena izlozba - ANDREJ SMOLJAK -  Muzej Zepter, Beograd

 

21.09.2017.godine

MUZEJ ZEPTER

 

Knez Mihailova 42

11000 Beograd/Belgrade

Srbija/Serbia

tel: +381 (0) 11 328 3339

        +381 (0) 11 33 00 111

fax: +381 (0) 11 33 00 134

e-mail: muzejzepter@zepter.rs

www.zeptermuseum.rs