Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Vladimir i Borka Popovic - kolekcija - Gal. ULUS, Bgd, okt.2017.

„Колекција Поповић је настала из личних склоности двоје људи за које је уметност нераскидиви део њихових живота. Иако професионално нису оријентисани ка уметности, њихова пасионирана посвећеност, се између осталог манифестује кроз колекционарство, али и у другим аспектима живота. Владимир Поповић је професор на Машинском факултету у Београду, а његова супруга Борка, професорка у београдској Петој гимназији. (...)

Колекција Поповић се састоји од значајног броја дела, а за ову прилику јавности се презентује шездесет радова на папиру. Аутори ових дела су истакнути српски уметници, међу којима су и поједини који се сматрају најзначајнијим уметницима од друге половине 19. века до новије историје уметности. Ту се превасходно мисли на Уроша Предића, Павла Јовановића, Надежду Петровић, Љубомира Ивановића, Саву Шумановића, као и друге уметнике који су обележили, како предратну, тако и послератну српску уметност. Најбројни део колекције, када је реч о једном аутору чине цртежи Љубе Ивановића и то укупно двадесет радова. У други сегмент колекције се убрајају цртежи и акварели настали пре Другог светског рата а чији су аутори: Урош Предић, Паја Јовановић, Надежда Петровић, Бета Вукановић, Тодор Швракић, Иван Радовић, Миленко Д. Ђурић, Сава Шумановић, Младен Јосић, Светислав Вуковић, Миленко Шербан и Богдан Шупут. Трећа партиција се састоји од  цртежа, акварела, пастела и сродних техника изведених на папиру, датованих после 1945. а које су урадили: Вељко Станојевић, Мило Милуновић, Иван Табаковић, Недељко Гвозденовић, Григорије Самојлов, Марио Маскарели, Младен Србиновић, Игор Васиљев, Светозар Самуровић, Оља Ивањицки, Леонид Шејка и Милић Станковић. (...)

Најстарија дела у колекцији су: Јован Монастерлија на коњу, односно студија коњаника за слику Сеоба Срба (око 1896) Паје Јовановића,  Разбојник на крсту (1904) Уроша Предића и Сељак из Ресника (1906) Надежде Петровић. И док су Предић и Јовановић остварили највећи домет академизма у српском сликарству крајем 19. века, Надежда Петровић је весник Модерне, Шумановићева Пијана лађа је међу најзначајнијим делима српског модерног сликарства, а Љуба Ивановић је родоначелник модерне школе цртања и графике у Србији. (...)

Поред уметника који су обележили српску уметност од краја 19. века до друге половине 20. века, власници колекције су препознали вредности и у делима мање познатих уметника, и то у радовима на папиру који су ретко предмет интересовања а још мање колекционарења, што је битан валоризациони елемент у сагледавању ове колекције.(...)“

 

Оливера Вукотић, сегменти текста објављеног у књизи публикованој поводом изложбе.

Otborena izlozba iz kolekcije - Vladimira i Borke Popovica - Galerija ULUS, Bgd

 

10.10 - 17.10.2017.godine

 

 

Контакт Галерије УЛУС: тел. 011 26 23 128

Кустос: Оливера Вукотић,  е-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Радно време: понедељак – субота од 10 до 20 часова.