Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Muzej vazduhoplovstva - likovna kolinija - Bgd, nov. 2017.

Поводом Државног празника, Дан примирја у Првом светском рату, а у склопу обележавања стогодишњице од самог Рата,  Музеј ваздухопловства – Броград је припремио посебан програм.

Први светски рат је остао уписан црним словима у књигу историје, као до тада највећи ратни сукоб који је свет видео. Цивилизацијске тековине човечанства биле су на рубу пропасти, угрожене и нестајале са лица земље, људски животи су се олако гасили. Жртве су биле превелике, а рат је узимао данак и остављао пустош. Србија је крварила дуге четири године и дала најбољи део себе. Своју младост. Часном одбраном слободе и отаџбине изнедрила је јунаке свог времена, данас хероје којих се са поштовањем сећамо.

Тек рођена авијација, којој предстоји ера развоја до неслућених граница, дала је свој допринос у рату. Србија је изнедрила своје прве пилоте и формирала младо и храбро ваздухопловство. Успешно пловећи небом у летећим справама, први авијатичари, својим подвизима и одважношћу задужили су нас да негујемо сећање на њих.

На иницијативу г-ђе Верице Илић, историчара уметности и сликара, у периоду од 03. до 07.11. 2017. у Музеју ваздухопловства била је организована ликовна колонија у којој је учествовало  16  уметника. Пред њима је постављен важан задатак, да своју импресију Српске авијатике Велиог рата, кроз своја дела, пренесу на нас. Инспирацију проналазе у самом Музеју на изложби посвећеној управо националном ваздухопловству из времена Првог цветског рата.

У процесу рада колоније настало је преко 30 ликовних дела. Представљајући своју визију, кроз уметничка дела која настају, наши сликари  нас водекроз ратна збивња, недаће и тешкоће, кроз поразе, али и наду, све до коначне победе!

Резултат рада ликовне колоније је изложба насталих слика “Српска авијатика у Великом рату виђена очима сликара”

Отварање изложбе заказано је за  09.11.2107. године у Музеју ваздухопловстваса почетком у 13 часова.

У Музеју,  месту које чува и негује ваздухопловну историју и традицију, биће представљена тек настала уметничка дела наших гостију. Слике, које ће  уметници створити у амбијенту ваздухопловног храма и у атмосфери поштовања и дивљења према људима и делима из херојског нам времена, представљаће још један мали допринос наше генерације као израз бескрајне захвалности за жртву наших предака.

 

Добродошли!

 

 

МНМ

Otvorena izlozba - Srpska avijacija u velikom ratu vidjena ocima slikara - Muzej vazduhoplovstva, Surcin, Beograd

 

10.11.2017.godine

Muzej vazduhoplovstva Beograd

 

Aerodrom Nikola Tesla

 

email: kontakt@muzejvazduhoplovstva.org.rs