Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Zoran Vranesevic - Galerija 73, Banovo brdo, Bgd, nov.2017.

Godina rođenja

1967. godine u Arilju

Fakultet

Fakultet likovnih umetnosti

Član udruženja

ULUS-a od 2000 godine

Zoran Vranešević (Arilje 1967.). Diplomirao 1998. i magistrirao 2002. godine na vajarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u BeograduU klasi profesora Vladimira Komada. Član ULUS-a od 2000. godine.

Izložbenu postavku čini serija skulptura i crteža u kojima se preispituju osnovna pitanja forme, materijala i postupaka, sa posebnim akcentom na uspostavljanje plastičke veze unutar svakog rada kao zasebne celine. I skulpture i crteži se sastoje od pojedinačano oblikovanih elemenata. Fokusirajući se na traženje skladne veze između različitih materijala, tokom procesa rada, autor u skulpturi pronalazi spojeve peščara i armature, mermera i čelika, drveta i pigmenata, pločastih materijala i drveta, dok su kod crteža papiri uklapani u kombinaciji sa tušem i akvarel olovkom.

Vraneševićev likovni rukopis utemeljen je svedenim formama, jezgrovitim iskazima i pažljivoj egzekuciji. Oblikovna jednostavnost, naglašena preciznost formi i delikatnost izvođačkog postupka ukazuju na kontemplativni pristup autora u čijem delu su jedinstvo misaonosti i likovnosti jasno vidljivi u svakom pojedinačnom eksponatu.

O radovima Zorana Vraneševića za ovu izložbu pisao je Mileta Prodanović, redovni profesor FLU u Beogradu, koji je između ostalog istakao: "Najnoviji skulptorsko - ambijentalni radovi vajara Zorana Vraneševića  nastaju u kontekstu likovne scene na kojoj - kako globalno tako i lokalno - već duže vreme vlada gotovo vavilonska pometnja jezika, gde ne postoji privilegovan iskaz. U tako postavljenom okruženju umetnik koji je uvek, svesno ili nesvesno, u potrazi za strogim kriterijumima, reperima i vrednostima mora pronaći uporište imuno na mene vremena. 

Zoran Vranešević to uporište pronalazi u arhetipskim formama, onim koje su izdržale sve probe epoha i upisale se u naše kolektivno nesvesno. Jedan od najsnažnijih arhetipa ljudske civilizacije je svakako stub, forma koja u metafizičkom smislu povezuje tlo i nebo, horizontalu na kojoj se odvijaju naše svakodnevne aktivnosti i sfere neba u kojima vladaju drugačije zakonitosti. (...)

Vranešević nema privilegovani ili isključivi materijal - njegovoj poetici najviše odgovaraju kombinovana gradiva, naravno uvek ona najkvalitetnija i, reklo bi se, tradicionalno skulptorska (drvo, mermer, peščar, mesing, čelik...). Upravo su ona mesta dodira različitih tkiva ono što stvara posebnu energiju njegovih radova - moglo bi se reći kao što dodir dva metala u ambijentu određenih hemijskih supstanci u baterijama stvara električnu energiju. Ta energija dodira naročito je izražena u radu nazvanom "Crvena nit" ili skulpturi "Pozdrav" gde je ispoliranoj, kompaktnoj drvenoj masi kontrastiran delikatan prah plavog pigmenta. 

Još jedno moguće uporište za vajara našeg vremena jeste savršenstvo izrade - sve Vraneševićeve skulpture, ma koliko jezički različite, odlikuje brižljiva obrada površina. To se podjednako odnosi na kamen, mesing visokog sjaja, na kompaktne radove ili na konstrukcije. Tako njegovi radovi postaju predmeti koji plene svojom savršenošću, predmeti kod kojih ta vrsta skrupulozne obrade čak stvara i izvesnu začudnost.

Uzete zajedno, ove skulpture od kojih svaka priča svoju zasebnu priču, svedenu i zagonetnu, dolaze do svog zajedničkog imenitelja tek negde daleko, u oblasti metafizičkog."

 

 

Otvorena izlozba - PLASTICKE VEZE 2 - Zorana Vranesevica - Galerija 73, Banovo brdo, Beograd

 

09.11 - 21.11.2017.godine

 

Dobitnik je nagrada (2016. Nagrada za skulpturu, 13. međunarodni bijenale umetnosti minijature, Moderna galerija Kulturnog centra, Gornji Milanovac;  2015. Nagrada za skulpturu, Drugo beogradsko trijenale crteža i male plastike, Umetnički paviljon "Cvijeta Zuzorić", Beograd; 1998. Nagrada za skulpturu, Perspektive XXVI, Jugoslovenska galerija umetničkih dela "Andrićev venac", Beograd; 1998. Nagrada FLU Beograd za  skulpturu u kamenu, 1996. Nagrada FLU Beograd za skulpturu u kamenu).

Samostalno izlagao u Beogradu (Galerija ULUS-a, Galerija Kolarčevog narodnog univerziteta, Galerija SKC, Galerija Magacin, Galerija SULUJ, Mala galerija ULUPUDS-a,) Kragujevac Moderna galerija Narodnog muzeja, Arilje Gradska galerija, Trebinje Muzej Hercegovine, Beč ( Galerija kulturnog kluba Nikola Tesla, Galerija Stalzer).

 

Učestvovao je na brojnim nacionalnim i međunarodnim grupnim izložbama, simpozijumima, kolonijama i radionicama.

Galerija `73
Beograd, Požeška 83a
Tel: +381 11 355 71 42
E-mail: gallery73@gmail.com
Web: www.galerija73.com