Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Stanko Zecevic - Gal. HAOS, Bgd, nov.2017.

Godina rođenja

1954. godine u Klenku- Niksic

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

FLU u Bgd

Član udruženja

ULUS-a 1982.godine

Stanko Zečević je rođen u Klenku – Nikšić, 1954. godine. Završio je 1974. Pedagošku akademiju u Nikšiću, a 1978. Fakultet likovnih umetnosti, Odsek slikarstva, u Beogradu, u klasi profesora Mladena Srbinovića. Potom, na istom fakultetu  1981. magistarske studije u klasi profesora Aleksandra Lukovića. Te godine dobija i stipendiju Francuske vlade za studije na Beaux-Arts-u u Parizu kod profesora Matthey-a. Član ULUS-a postao je 1982. Za drugi studijski boravak u Parizu 1986. dobio je stipendiju „Moša Pijade“, a 1986. i 1990. studijski boravi u SAD. U periodu od 1986 – 1991. postaje asistent (crtanje, slikanje), na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. U zvanju docenta na istom fakultetu je od 1991 – 1996. kada postaje docent, pa 1998. i vanredni profesor na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. U periodu od 1997 – 1999. profesor je na predmetu Crtanja i slikanja, na odeljenju FPU u Kragujevcu, a od 2002. i profesor na Filološko – umetničkom fakultetu u Kragujevcu. Imenovan je za redovnog profesora (crtanje, slikanje) 2003. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Tekst za katalog je napisala Natalija Cerović koja između ostaloga ističe: Retrospektivna izložba Stanka Zečevića u Galeriji Haos prikazuje umetnika okrenutog crtežu kao paradigmatskom jezgru svog slikarstva. Zečević artikuliše prostor jednostavnom linijom i složenom simbolikom, koristeći likovni jezik tradicionalnih pravila. Čak i onda kada su Zečevićeva dela u izvedbi najviše udaljena od klasično shvaćenog crteža, ona i dalje nose snažnu i očiglednu referencu na osnovne postupke i zakonitosti crteža. Na drugom mestu, ova istoričarka umetnosti dodaje: Na svedenim jezičkim osnovama Zečević je izgradio samosvojan i bogat likovni govor koji je zasnovan na prožimanju poetskog senzibiliteta sa iskustvima racionalnog istraživača. Umetnik je okrenut naporima da vizuelno spozna i likovno izrazi samu suštinu ličnih zapažanja i umetničkog pozicioniranja u okviru vremena i prostora kome pripada.

Otvorena izlozba - CRTEZI - Stanka Zecevica - Galerija HAOS, Beograd

 

14.11 - 14.12.2017.

 

 

Dobio je više značajnih nagrada u Beogradu, Nikšiću, Požarevcu, Cetinju, Pljevljima, Petrovcu, a 2008. godine Veliku plaketu sa poveljom Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovi radovi nalaze se u državnim i privatnim zbirkama Srbije i Crne Gore. Objavljen je veliki broj članaka i prikaza u jugoslovenskim sredstvima informisanja, u stručnim časopisima, enciklopedijama  i antologijama. Izdate su tri monografske studije o njegovom delu.

Samostalno izlaže od  1979. i imao je preko trideset samostalnih i preko sto kolektivnih prezentacija u zemlji i inostranstvu.

Galerija HAOS

 

Dositejeba 3, Beograd

 

Urednik: Borka Bozovic

 

email:

bbozovic@sbb.rs

 

www.gallerychaos.com