Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Horizonti - Slik. graficka sekc. ULUPUDS-a,Gal.Progres,Nov.2017.

HORIZONTI

 

Ovogodisnja izlozba okupila je sedamdesetdevet clanova ULUPUDS-a razlicitih generacija, razlicitih idejnih, tematskih i likovnih interesovanja. Ravnopravno su izlozena dela koja pripadaju ikonopisackoj tradiciji sa delima koja ukazuju na nova stremljenja i koriste savremene tehnologije. S pravomsu predstavljeni umetnici koji stvaraju u razlicitim medijima medju kojima su vitraz, mozaik ili fotografija. Ukljucivanjem raznolikih medija likovnog izrazavanja dodatno se ukazuje na to da savremena likovna praksa izbegava vestacke hijerarhiske kategorije prema materijalu i tehnici i izrade umetnickog dela.

 

Vec po svom naslovu, Horizonti, izlozba ukazuje na pluralizam individualnih pogleda umetnika. Iztovremeno, neka od izlozenih dela za svoj naslov ili za svoju polaznu tacku uzimaju sam pojam horizonta kao predstavljanje onoga sto umetnik u odredjenom trenutku vidi ispred sebe i smatra za vredno belezenja i interpretiranja. Na taj nacin umetnici idu korak dalje od predstavljanja tekucih dela svojih opusa, insistirajuci na sopstvenoj, ponekad veoma licnoj i intimnoj, vizuri i sopstvenom likovnom ubedjenju.

 

Vrednost poduhvata kakav je Horizonti je velika. Svaki od ovako velikog broja umetnika obraca se publici sopstvenim glasom, a zajedno ostvaruju sazvucje. Posetioci izlozbe imaju priliku da oslusnu i cuju svaki glas i da xe zadube u horizonte pojedinacnih umetnika otkrivajuci njihove poglede i ideje. Istovremeno, imaju priliku da sami definisu horizont one savremene likovne prakse koju ova izlozba prikazuje.

 

Dr. Zoja Bojic

istoricar umetnosti

Otvorena izlozba - HORIZONTI - Slikarsko graficke sekcije ULUPUDS-a - Galerija Progres, Beograd

 

20.11 - 26.11.2017.godine