Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Leposava Milosevic Sibinovic - Blok Gallery, N.Bgd, dec.2017.

Godina rođenja

8. oktobra 1950. u Cacku

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Primenjenih umetnosti u Bgd - Vajarstvo

Član udruženja

je ULUPUDS-a od 1975. i ULUS-a od 1976.

Leposava Milošević Sibinović - Lepa je rođena  u Čačku 8. oktobra 1950. Diplomirala je na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu 1974. Na istoj je pohađala postiplomske studije 1974-77. Stipendista je vlade Meksika (međunarodna kulturna saradnja Meksika i Jugoslavije) 1977-78. Magistrirala je na vajarskom odseku Nacionalne škole likovnih umetnosti (A cademia San Carlos) 1980. u Gradu Meksiku. Član je ULUPUDS-a od 1975. i ULUS-a od 1976. Živela je i profesionalno se bavila umetnošću u Meksiku 1977- 1982. godine. Od 1983. živi i radi u Beogradu u statusu  samostalnog  istaknutog umetnika. Od 2011.

PERGAMENT – SLIKARSKA PODLOGA I DUHOVNI PROSTOR

 

Leposava Milošević Sibinović, izuzetno uspešan vajar i slikar kao i neumoran promotor likovnosti je rad na koži započela 2000. a jagnjeći pergament  je poslednjih deset godina njen  omiljeni  materijal.                                                                                                                                      Na ovoj izložbi Leposava M. S. predstavlja se sa umetničkim kreacijama  na pergamentu, drevnom plemenitom i ekskluzivnom materijalu sa prirodnim kodom, podlozi sa kojom se potpuno  likovno saživljava. Na jednom broju radova  koncertina  knjiga (Velika muka, Meksiko lepi i voljeni, Ketsalkoatl) koristi kaligrafiju kao  likovni izraz.  Zlatno-smedja podloga deluje luksuzno, nosi u sebi dubinsku dimenziju vremena a arabeskno-stilizovana „izrezana“slova ostavljaju utisak  čipkaste lakoće. Svetlost kroz njih, poput magije,  ulazi u sliku i stvara sugestivnu poetiku. Na nekim kompozicijama Leposava M. S. koristi samo simbole-znake (koncertina knjige: Krst, Pod nebeskom kapom). Slikarka varira jednostavan a moćan,  značenjem sveobuhvatan, arhetipski oblik krsta. Da bi likovnim izrazom istakla duhovnu emanaciju ovog znaka koristi simboliku zlatne i plave boje, kao i siluete dva mala andjela. I opet svetlo, kroz rupičasto probušen pergament ulazi u sliku, kao posvudašnje prisustvo Božanskog. Na  izvesnim  delima  umetnica predstavlja svet celine mikro i makro kosmosa (Nebo zemlju vidi – Zemlja nebo traži) . Pri tom koristi podjednako izmaštane, nadrealne oblike i simbolične forme. Sve je na kompoziciji krajnje jednostavno, geometrijski stilizovano, a nekad su u život celine spojeni geometrijski i organski oblik sabirajući u sebi snagu i nežnost. Ove zasanjane vizije nose energije arhetipskog. Teme su različite: ponekad se umetnica posvećeno spusti u sebe, u svoju intimu, pa slika roditelje (izvorni formati pergamenta: Anđeo moje majke Negosave, Beleg moga oca Srećka). Ponekad je inspirisana tragedijom rata kao u koncertina knjizi Pisma čuvarkuća na ratište 2014 -2018) pa se iznenadno pojavi kao tema nacionalni brend Srbije Molitva za požegaču, kao i sveobuhvatna savremena tema Voda.                                               Crtež koji oplemenjuje pergament list, boja istekla iz finih  frekvencija autorkinog duha što oseća šta pergament traži, izvanredna objedinjenost crtačkog tretmana i slikarskog postupka, zagrljena blizina tradicije  i modernosti, zajedno doprinose da ovi radovi Leposave M. S. dosežu visoke umetničke vrednosti. 

 

 Jasmina Tutorov, muzejski savetnik, likovni kritičar AICE 

Otvorena izlozba - Leposave Milosevic Sibinovic - Blok Gallery, Novi Beograd

 

01.12 - 14.12.2017.godine

Nosilac je Nagrade za izuzetan doprinos nacionalnoj kulturi Republike Srbije

Izlagala je na oko 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata u  Beogradu, Parizu, Gradu Meksiku, Oahaki, Akapulku, Guanahuatu  Mexico), San Huanu (Portorico), Buenosairesu ( Argentina), Sarajevu (B i H), Banja Luci, Prijedoru, Gradiški (Republika Srpska),  Sofiji, Plovdivu, Velikom Trnovu i Slivenu (Bugarska), Montevideu (Urugvaj) i drugim. Izlagala na oko 500 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu.  Dela joj se nalaze u brojnim galerijama i muzejima (Muzej savremene umetnosti ,Beograd, Narodni muzej, Beograd, Muzej moderne umetnosti, Grad Meksiko, Kolekcija Banameks , Grad Meksiko, Muzej skulpture, Niređkaza, Mađarska). Dobitnik je 38  nagrada i priznanja za umetničku aktivnost. Bavi se skulpturom, slikarstvom, autorskim projektima i različitim vidovima predstavljanja umetnosti u zemlji i svetu.  Njen međunarodni kontinuirani  autorski projekat Pergamnt Srbija – Knjiga umetnika pergament koncertina je  do sada oko 50 puta predstavljen u zemlji i svetu (Palata  Unesko-a , Pariz, Muzej Piter Grej, Porto Vajarta, Meksiko).

 

 

Blok Gallery
Jurija Gagarina 221,

tel/fax  +381 11 61 51 675 

blokgallery@novibeograd.rs

Radnim danima i subotom:  11-13h  /  17-21h

 

Nedeljom galerija ne radi.