Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Ivanka Zivkovic - Galerija HAOS, Bgd, mart 2018.

Godina rođenja

1936.godine u Beogradu

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti u Bgd

Ivanka Živković je rođena u Beogradu 1936. godine. Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu završila je u klasi prodesora Nedeljka Gvozdenovića 1960. godine. Na istoj Akademiji kod istog profesora završila je i postdiplomske studije 1962. godine. Magistarske studije iz konzervacije i restauracije završila je  na Institut Royal du patrimoine artistique u Briselu 1966. godine. Radila je kao član i kao rukovodilac radova  i ekipa na konzervatorsko-restauratorskim radovima u mnogim našim manastirima od 1956.  do 1992. godine (Bela Crkva Karanska, Rečani, Suva Reka, Manastir Lesnovo, Pećka Patrijaršija, Petrova Crkva, Novi Pazar, Mileševa, Manastir Lapušnja, Manastir Savina, Reževići, Manastir Piva, Manastir Nikolje, Sisojevac, Crkva Svetog Nikole, Ramaća, Manastir Koporin)., među kojima je neke radove potpuno samostalno izvodila (manastir Jošanica, Borač – crkva, Gornjak – kapela Sv. Grigorija, crkva Sv. Marka – selo Slovac, crkva Sv. Nikole u Ramaći, manastir Koporin, crkva Sv. Vasilija u Stolivu, živopis u Sočiju u Rusiji).U periodu od 1969. do 1985. godine kopirala je freske za Galerju fresaka u Beogradu.

Radila je na FLU u Beogradu od 1974. do 2002. godine i svoje iskustvo slikara-praktičara prenosila generacijama studenata. Na Fakultetu je bila prodekan u dva mandata, od 1981. do 1984. godine, i vršilac dužnosti dekana 1984. godine. Honorarno je osam godina radila u zvanju profesora na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu, 

Budući da je reč o crtežima koje je godinama stvarala bukvalno za svoju dušu, a retko ili nikada izlagala, ova izložba predstavlja i jednu vrstu intimnog dnevnika i skrivenih promišljanja autorke na temu nastanka života, rađanja/nicanja, potom razvoja ploda/cveta, stvaranja neobičnih formi, kroz metamorfoze, kao što su i naše faze života i formiranja ličnosti, te na kraju do usahlih plodova i neminovnog nestanka/isčezavanja, što sugerira efemernost našeg postojanja. Ciklus - u kome često svesno, ili pre nesvesno, ne uviđamo našu krhkost i teško pronalazimo pravi smisao. Ivanka Živković majstorskom rukom isctava tušem ili ugljenom željene forme, uspostavlja skladne kompozicije i ističe ono što je njoj bitno u odabranom motivu, budeći izvesnu nostalgičnu emociju kod posmatrača i svakako poštovanje za lepotu prikazanog, za svoje crtačko umeće.

 

Tekst za ovu postavku je sačinio dr Miško Pavlović koji, između ostaloga, kaže: "...Moguće je da su svi ti ovoidni i sferični oblici, kružne i spiralne forme, plodovi i bobice zapravo varijacije jednog istog univerzalnog motiva – mandale, odnosno vizuelni izraz autorkine potrebe za meditativnim poniranjem u sebe. Prema Jungovoj teoriji simbola, krug i druge slične ovoidne forme i motivi predstavljaju arhetipske slike i suštinski određuju egzistenciju individue. Upravo ta unutrašnja komunikacija sa samim sobom, koja nije ništa drugo do kontinuirani proces sazrevanja ličnosti što dovodi do spoznaje unutrašnjeg bića, omogućava umetniku da shvati da u kreativnom činu istovremeno učestvuju/dejstvuju sile svesnog i nesvesnog.

Posredstvom crnog traga na belini papira ovi crteži emaniraju radost stvaranja umetnosti i življenja za umetnost Ivanke Živković, donoseći i autoru i posmatraču unutrašnji mir, osećanje da je životu vraćen smisao, a čoveku razlog postojanja".

 

 

Galerija HAOS

 

Otvorena izlozba - Ivanke Zivkovic - Galerija HAOS, Beograd

 

13.03 - 13.04.2018.godine

Nagrađivana je u više navrata:

 

1964. Sombor, Nagrada na 4. Jugoslovenskoj likovnoj sceni;

1978. Salsomaggiore Terme, Italija, Zlatna medalja za umetnost;

1983. Rovinj, Grisia, plaketa;

1983. Beograd, Spomen plaketa FLU sa poveljom.

Pored brojnih samostalnih izložbi izlagala je na oko stotinak kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik mnogih kolonija u zemlji i inostranstvu, gde joj se nalaze i brojna dela, naročito slike.

Galerija HAOS

 

Dositejeva 3, Beograd

 

Urednik: Borka Bozozvic

 

www.gallerychaos.com

 

email: bbozovic@sbb.rs