Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Misa Mihajlo Kravcev - Dom Vojske Srbije, Bgd, mart, 2018.

Godina rođenja

U Beogradu

Misa Mihajlo Kravcev

 

slikar i knjizevnik, rodjen je u Beogradu. Do sada je imao mnostvo zajednickih i 23 samostalne izlozbe u zemlji i inostranstvu, od kojih su najznacajnije one u Kulturnom centru Beograda i u Kuci Djure Jaksica u Skadarliji, dok od inostranih svakako treba istaci izlozbu u Stokholmu 1998. godine u okviru manifestacije "Stokholm, evropska prestonica kulture". U knjizevnom stvaralastvu Kravcev je najpoznatiji po noveli " Prolece jednog lava ".

PURPURNI FENIKS

 

„Sve što čovek može da zamisli - postoji, a sve što čovek može da oseti - ja ću se potruditi da naslikam i prenesem na platno“- Miša Kravcev

 

 

Na domaćoj likovnoj sceni egzistira zaista veliki broj umetnika, ali su retki oni koji kontinuirano  i predano grade svoj slikarski kredo na arhetipsko simbolističkim iskustvima....bilo da su u pianju mitološka bića, animalni motivi ili antički mitovi.Tako svestran, afirmisan na likovnoj sceni, odnosno jedan od najpopularnijih i najprodavanijih slikara, je Mihajlo Miša Kravcev.Ruskih korena i senzibiliteta, Miša je slikar neba, zemlje i vode, magičnih vizija pretočenih u zelene, plave i purpurne kolorističke reke. Od samih likovnih početaka, njegov opus je prožet snažnim simbolima koji nose slojevita značenja a ukorenjeni su duboko u tradicijama svih naroda.

Retrospektivna izložba slika ovog autora, kojom se predstavlja u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije, obuhvata sve faze njegovog plodnog stvaralaštva -  okrenutost antici, ali i fantastici... kroz prikaze životinja i ptica.

Miša Kravcev je umetnik snažne impresije, one slikarske, instinktivne emocije, čulan i spontan, i povrh svega, duboko posvećen svetu antike. Stvaranje je za njega stvar trenutka, jer slika u jednom dahu.

U ikonografskim, i tematskim tumačenjima, dobro izbalansiranih kompozicija tog umetnika, otkriva se snažan, subjektivan crtež proniknute podsvesti, rafiniranog kolorita, fluidnih formi i nežnih lazura.Taj kolorit je zasnovan na harmonijama u kojima lirska, antička bića...orfeji, nimfe i silfide uvode svakog posmatrača u arkadijske igre.

Grčka se i u drugim Mišinim ciklusima ogleda kroz savremene, realne pejzaže izmeštene u drugačiji kolorit od uobičajenog.

Tematika konja u Mišinim duhovnim traganjima ima posebno mesto .On ih transponuje iz realnog - u imaginarni svet. Konji imaju bele grive, plene energijom i koloritom, a prateći emotivna i duhovna stanja slikara - često su preobraženi u srodne životinje, odn. mitološka bića...zmajkonje i jednoroge. U slikarskom svetu Miše Kravceva konj je uvek nesputan, bez stvarnog, naslikanog jahača.

U delima iz poslednjih ciklusa ovog plodnog stvaraoca najčešći motivi su i flamingosi i feniksi, zbog snažne poruke koje prenose svetu.

Nesvakidašnjeg senzibiliteta, Miša Kravcev je jedan od onih slikara koji večito tragaju za onim nedostižnim u umetnosti i u životu.

 

U Beogradu, januara 2018.                                Maja Živanović, likovni kritičar

 

Otvorena izlozba - PURPURNI FENIKS - Misa Mihajlo Kravcev - Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd

 

03.03 - 18.04.2018.godine

Velika galerija Doma Vojske Srbije, Beograd

 

Brace Jugovica 19,

 

e-mail: medijacentar@mod.gov.rs

 

www.odbrana.mod.gov.rs

 

Radno vreme galerije:

 

Svakog dana osim nedelje od 11 - 19,00h

 

Ulaz slobodan