Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Mila Gvardiol - Galerija 73, Banovo brdo, Bgd, juli 2018

Godina rođenja

1979. u Beogradu

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Primenjenih umetnosti u Bgd

Član udruženja

2006. ULUS-a / 2011. ULUPUDS-a.

Mila Gvardiol rođena je 1979. godine u Beogradu. Diplomirala je 2004. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu na Odseku zidno slikarstvo u klasi profesora Slobodana Đuričkovića. Doktorirala je 2012. godine na Interdisciplinarnim  studijima Univerziteta umetnosti u Beogradu na Odseku za digitalnu umetnost. Članica je ULUS-a od 2006. godine, a od 2011. i ULUPUDS-a. Zaposlena je u zvanju vanrednog profesora na Fakultetu za digitalnu produkciju u Sremskoj Kamenici i Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Izlagala na više grupnih i samostalnih izložbi.

 

www.gvardiol.weebly.com

 

www.facebook.com/Gvardiol

U seriji slika pod nazivom „Apstrakcija raskršća“ Mila Gvardiol vizualizuje procese mentalnih i emocionalnih tkanja kroz arhetipski simbol raskršća. Za format slika umetnica bira velike dimenzije, jer one poput bioskopskog platna uvlače publiku u priču o raskrsnicama i putevima koji se prepliću, a iza kojih stoje životne dileme, izbori i večito pitanje: Da li smo na pravom putu? Raskršća predstavlja iz ptičije perspektive, da bi na taj način ukazala na slobodu izbora i dominaciju nad istim.

O „Raskršćima“ Mile Gvardiol, u tekstu za katalog, Balša Rajčević, vajar, slikar, istoričar i likovni kritičar, između ostalog je istakao: „Raskršća su u viđenjima M. Gvardiol postupkom geometrijskog apstrahovanja potpuno svedena, oblikovno očišćena od svega suvišnog; ona su gotovo puristički ogoljena, po principu "minimalnim sredstvima postići maksimum izraza". Putevi redukovani na svetle, bele ili obojene pravilne trake koje se perspektivno udaljavaju, sužavaju i zavijaju u raznim pravcima pod različitim uglovima, istovremeno se ukrštaju i preklapaju stvarajući jedan dubinski slojevit prostor. Pozadine su uglavnom tamne da bi istakle oblike i kretanje traka koje su većinom svetle, bele, ali u nekim slikama i delimično obojene i intenzivnim koloritom. Kad ne bismo znali da su to manje više složeno i gusto ukrštene putne trake gazela naglašeno urbaniziranih prostora, mislili bismo da su te slike čiste apstrakcije. I ovako, ako zaboravimo njihov tematsko motivski sloj, možemo ih posmatrati samo kao ritmove i pokrete trakastih oblika i boja u prostoru, ili kao dinamiku "linija sila" (likovni pojam futurizma) u prostoru čiji se segmenti sukobljavaju ili sadejstvuju kroz često krajnje složene dinamičke odnose. Slike su izvedene adekvatno izabranom akrilik tehnikom na platnu, kao i stilski doslednom, vrlo preciznom i čistom zanatsko tehničkom egzekucijom. Da bi razbila mogući doživljaj monotonije ove izložbe, Mila Gvardiol se poigrava bojama. Takođe, kao kontrasnu protivtežu brojnim zakrivljenim, Mila uvodi i prave linije. To je jedno sasvim promišljeno, prostudirano i kultivisano slikarstvo“.

 

Galerija 73

Otborena izlozba - APSTRAKCIJA RASKRSCA - Mile Gvardiol - Galerija 73, Banovo brdo, Beograd

 

12.07 - 07.08.2018.godine

 Nagrade i priznanja:

 

2011.Pobednik glasanja za mesec januar u okviru projekta „ArtScape“ Kulturnog centara Pančeva i nedeljnog lista „Pančevac“/

2013.Treće mesto na ULUPUDS-ovoj izložbi "Tradicionalno moderno", Beograd /

Posebna pohvala žirija u okviru Prvog međunarodnog konkursa “Paola de Manincor” za najbolji  mural u Prijedoru

 Samostalna izlaganja:

 

2006. Galerija’’ Zadužbine Ilije M. Kolarca’’, “Repeticije”, Beograd/

2010.Kulturni centar Inđija, Galerija Kuće Vojinovića, “Repeticije”, Inđija/

2010.   Galerija savremene likovne umetnosti Niš “Salon 77”, “Repeticije”, Niš /Galerija “Stara kapetanija”, “Svetlosti vitraža”, Zemun / Virtuelna galerija ITN, “Svetlosti vitraža”, Internet/

2011.Galerija “Kulturnog centra Ribnica”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo/ Kuća ”Đure Jakšića”, “Svetlosti vitraža”, Beograd  / Narodni Muzej Užice ”Kuća Jokanovića”, “Svetlosti vitraža”, Užice/ Galerija ”Vladislav Maržik”, “Svetlosti vitraža”, Kraljevo/ Galerija ”DLUM”, “Svetlosti vitraža”, Skoplje, Makedonija/ Galerija 8, “Predeli duše”, Skoplje, Makedonija/ Galerija “Čedomir Krstić”, “Slagalice”, Pirot /

2012. Galerija,”Singidunum”, “Predeli duše”, Beograd/ Galerija,”Mostovi Balkana”, “Svetlosti vitraža”, Kragujevac. Izlagala na preko 80 kolektivnih izlozbi u zemlji i inostranstvu.

2014. Galerija "Blok" Novi Beograd

2015.Galerija "Milotic", Pula, republika Hrvatska

2015. Likovni salon KCNS, Novi Sad

2016. Galerija ULUS, Beograd

2018. Galerija 73, Banovo brdo, Beograd

 

Kolonije: 2006.Lipovska banja / 2012.RTS kolonija, Zlatibor /  2013.Sokograd, Sokobanja.

 

Digitalna umetnost:

 

“Slika sasvim običnog dana”, experimentalni digitalni video, 2010.Galerije savremene umetnosti Pančeva ”Nove tehnologije 2010”, Pančevo/  2011.Kulturni centar Rex “Femix Fest”, Beograd/ Kulturni centar "Laza Kostić", "Espressioni - Performing Arts Film Festival", Sombor. “Ljubav”, interaktivna video instalacija, 2011.SKC “Novi prostor”, “Javna prezentacija”, Beograd / Studio M “15. Međunarodni Video Festival VIDEOMEDEJA”, Novi Sad / 2013. Omladinski klub “Skladište”, "Prvi regionalni festival gifova GIFEST", Subotica.

Mila Gvardiol

 

e-mail: gvardioli@yahoo.com

 

www.gvardiol.weebly.com

 

www.facebook.com/Gvardiol

 

 

Galerija `73
Beograd, Požeška 83a
Tel: +381 11 355 71 42
E-mail: gallery73@gmail.com
Web: www.galerija73.com