Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Miodrag Ristic - Gal. ULUS,Bgd, sept. 2018.

Godina rođenja

1952.godine u Sarajevu

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

Likovnih umetnosti u Bgd.

Član udruženja

ULUS-a od 1982.god.

Биографија:

 

Рођен (1952) у Сарајеву. Завршио Факултет ликовних уметности у Београду 1978. Члан УЛУС-а од 1982.  Живи и ради у Београду.

Миодраг Ристић је на ликовној сцени присутан више од три деценије. Опредељен ка сликарству, овај аутор аутентичног ликовног рукописа од својих почетака до данас користи метал као подлогу што је, између осталог, константа која се може испратити на изложби у галерији УЛУС. Презентоване слике су у домену поетског исказа који негује од 2003. године а о којима је историчарка уметности, Бојана Бурић, у тексту у каталогу изложбе, између осталог, написала: „Природа материјала као што је алуминијум својом  мекоћом  пружа Ристићу могућност да  га обликује дискретно, у складу са својим потребама, да његов сликани  призор има  фокус који централизује поглед гледаоца. Сликарство у пољу апстракције је оно што је преокупација аутора последњих неколико година, где се преиспитују односи линеарног (танких жица које су обојене)  и подлоге која је и апстрактна, али и одсликава бојене сенке овог жичаног растера, линеарне мреже   обојених  конституената.  Конвексношћу саме  алуминијумске подлоге коју аутор  благо деформише, постиже се ефекат вртложног  увлачења  погледа  у дубину сликаног призора. Филигранска  мрежа  бојених жица које пролазе кроз сликану подлогу обогаћује је не само новим линеарним растером,  већ  јој додаје просторну димензију првог плана који се може и тактилно осетити. Облици који су на самој површини сликане подлоге су бојене сенке које обогаћују основу призора и потпуно су слободно интерпретиране, јер погледи на саму композицију која има просторни карактер а не плошни, омогућавају  виђење из више позиција и њихово слагање - конгруенцију које резултира необичним облицима и  приказују  нове фигуралне представе на основи. Преовлађујући монохроматски призор често је сугестиван у правцу космогонијског вртлога у коме настају и нестају многе појаве. Удубљеност алуминијумске подлоге знатно доприноси том утиску који отвара још један  дубински  план сваког од сликаних призора. Монохроматске, централизоване мрље доприносе како мистичности призора тако и његовој ликовности. Филигранско  премрежавање сликане подлоге остварује три плана металне слике Миодрага Ристића; у првом плану линеарна структура бојених жица, у другом осликана алиминијумска подлога и у трећем удубљена основна алуминијумска подлога која увлачи поглед гледаоца и призору додаје још једну енигматичну димензију. Рад који изазива гледаоца на померање  тачке из које посматра и додаје слици једну временску, перформативну димензију, обогаћује рад Миодрага Ристића нечекиваним реакцијама и утисцима.“    

Otvorena izlozba - Miodraga Ristica - Galerija ULUS, Beograd

 

12.09 - 25.09.2018.

Награде:

 

V    Пролећно анале, Ликовни салон, Чачак, 2001.

Самосталне изложбе:

 

Галерија УЛУС, Београд, 1990;

Helija-D, Бачка Паланка; 1990;

Народни музеј, Мали ликовни салон, Крагујевац, 1991;

Галерија Звоно, Београд, 1999;

Модерна галерија, Лазаревац, 2003;

Галерија Отклон, Београда, 2014;

Ликовни салон Културни центар, Нови Сад, 2015;

Галерија савремене уметности, Панчево,  2015;

Галерија Art 55, Ниш,  2015;

Галерија Лаза Костић Сомбор, 2015;

Галерија музеја “ Horeum Margi Ravno”, Ћуприја, 2017;

Музеј Zepter, Београд, Београд, 2017;   

Галерија УЛУС, Београд, 2018.

 

Учествовао на бројним групни изложбама.

 

Учесник је у више колонија у земљи и иностранству. Радови му се налазе у бројним колекцијама у земљи и иностранству (МСУ, Београд; Музеј Zepter, Beograd , Модерна галерија, Лазаревац; Савремена галерија, Панчево, Културни центар, Сомбор, Центар  за савремену ликовну уметност, Прилеп).

 

Контакт Галерије УЛУС: тел. 011 26 23 128

Кустос: Оливера Вукотић,  е-mail: olivera.kustos.ulus@gmail.com

Радно време: понедељак – субота од 10 до 20 часова.