Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Mali format - ULUPUDS, Singidunum, Bgd, dec.2018.

Позивамо Вас на отварање изложбе „Мали формат УЛУПУДС-а“, у организацији Одбора сликарско-графичке секције, 13.12.2018. године у 19 часова, у галерији "Сингидунум" у Београду.

Након гостовања у осам градова широм Србије своје радове ће на овој, завршној изложби, представити 47 аутора.

На отварању ће бити додељена Диплома аутору чији је рад освојио највећи укупан број гласова од стране публике, током прошлогодишње изложбе - "Мали формат 2017.".

 

Градови и галерије у којима је "Мали формат" био представљен током 2018.-е године:

 

Галерија „Масука“, Центар за културу Велика Плана

Галерија Центра за културу Стара Пазова

Културни центар Параћин

Културни центар Јагодина

Дом културе Ивањица

Ликовни салон Чачак

Центар за културу и уметност Алексинац

Културни центар Крушевац, Легат Милића од Мачве

Галерија „Сингидунум“ Београд

 

Mikrokosmičke čarolije

 

Čovek je izmislio lupu, potom i mikroskop, da bi zavirio u ono što je njegovom čulu vida, po prirodi stvari, nedostupno. I u obrnutom smeru, izmislio je teleskop, da bi približio, naizgled, sićušna nebeska tela. Ako se ta vrsta čovekove potrebe za otkrivanjem nevidljivih svetova iz oba univerzumska pravca, uporedi sa stvaralačkim procesima u umetnosti, koji takođe imaju vice versa orijentaciju – izvesti gigantsko delo, od koga se treba udaljiti da bi se sagledalo, ili, pak, minijaturno, za čije očitavanje treba uoštren, duboko fokusiran pogled, ponekad i lupa - na prvom mestu se nameće zaključak o čoveku, kao biću izazova. Bilo da stvara pomagala kako bi otkrio svoje okruženje, ili da stvara umetnička dela, kako bi i sebi i drugima otkrio sebe i svoje krajnje mogućnosti. Poput hiljadu godina dugog niza onih kineskih umetnika, koji dube lavirintske predstave u košticama od breskve!

Umetnost minijature podrazumeva beskompromisno oštar dijalog umetnika sa samim sobom, pred zadatkom da u radikalno smanjen prostor ili površinu smesti sadržaj, koji bi ispoljio pun likovni smisao i imao opravdanje i pri desetostrukom uvećanju. U tom kontekstu se može čuti ili pročitati primedba na unutrašnje kompozicione odnose, samo prividno kontroverzna, da poneko majušno delo nosi odlike monumentalnosti. No, niti je to uvek slučaj, niti je obavezan reper za umetničko vrednovanje. Jer, umetnički rukopisi, likovna rešenja i medijski izbor su, na sreću, veoma raznoliki. Kao što pokazuje i izbor u 2018. godini za ovu, uvek rado dočekanu manifestaciju slikarsko-grafičkog razmišljanja ovakve orijentacije. Pokrenuti istraživačkim duhom i izazovom snalaženja unutar malih gabarita, umetnici su putem različitih tematskih interesovanja, od složene kompozicije, pejsaža, preko figure do znaka, saopštili veoma zanimljive, povremeno i provokativne, a uvek likovno skladne ishode svojih mikrokosmičkih putovanja – u slici, grafici, crtežu, grafičkom dizajnu, digitalno generisanom rešenju, fotografiji... Ozbiljna i debela knjiga bi se mogla napisati o samo jednoj ovakvoj izložbi!

 

Vesna Todorović   

 

 

 

Reč za otvaranje izložbe Mali format 2018,

Galerija Singidunum, 13, decembar 2018.

 

Radujem se što mogu da ustvrdim da postajemo svedoci, kako ova izložba determinisane umetničke kategorije zalazi u vremenski domen tradicije, što govori o poimanju kulturološkog, podjednako i psihološkog značaja malog formata u društvu, kako našem, tako i šire. Nadam se i želim da tu radost podjednako delimo svi, ali i da smo ispunjeni svešću koliko je uspostavljanje puteva tradicije danas istinski podvig. A za svaki podvig su potrebni junaci! Naše Udruženje ih očito ima, i lično sam im veoma zahvalna za snagu i upornost, i još više, za razvijenu svest o potrebi organizovane i uredovljene  promocije umetničkog truda! U ovom slučaju, on je usmeren ka malom formatu, no, dobro znamo da to i nije jedina akcija Slikarsko-grafičke sekcije. Pred našim očima se uveliko odvijaju dva čina jedne druge u Velikoj galeriji SKC-a.

U ovoj prilici napominjem da sam u tekstu predgovora za katalog, ukazala na jedno od bitnih svojstava umetnosti malog formata, a to je izazov pred likovnom artikulacijom odabranog sižea, njegovom definicijom koja se ispisuje likovnim pismom i smisleno smešta u mali prostor. Naglašavam da taj čin predstavlja izazov umetnikovim sposobnostima da svrsishodno misli, da misli u zadatim okvirima.

Međutim, sada bih želela da pred vama, neposredno dopunim svoja razmatranja karakternih osobina malog formata, poniranjem u najintimniju sferu njegovog nastajanja. Znam da je svim stvaraocima jasno kako je kreativni čin duboko intiman sled nastajanja jednog dela, ispraćen nemim razgovorima, odnosno skrovitim dijalozima između umetnika i njegovog dela. No, ja ne odolevam iskušenju, da ovu recipročnu komunikaciju uporedim sa ljubavnim šapatom, sa šapćućom razmenom poetski delikatnih izjava. Verujem da se u tom kontekstu mogu nazreti i izvori posmatračeve privrženosti minijaturi, odnosno da je on, svesno ili nesvesno prepoznao takvu dragocenu nit stvaralačke strasti i da su to pravi razlozi trajanja njenog, milenijima dugog života. Jer, divljenje isključivo pred umetnikovim umećem skladnog fizičkog smanjivanja svoga iskaza, mereći ljudskim aršinima, zapravo nema istu težinu u poređenju sa prepoznatom intrigom postojanja i očitavanja jedne, u istini stvari, ljubavne tajne. U dubini duše osećam, da od iskrenosti uspostavljenog dijaloga umetnik-delo, zavisi i njegova umetničko-vrednosna težina. Viševrsna revija pred nama, na našu veliku radost, pruža sijaset mogućnosti prepoznavanja ovakvih oznaka. U ime te lekovite radosti, poželimo joj dug život!

 

Otvorena izlozba - Mali format clanova ULUPUDS-a - Galerija Singidunum, Beograd

 

13,12 - 22.12.2018.godine

Maja Škaljac Stanošević Galerija Singidunum Kneza Mihaila 40

Tel.2185-323,064/121-5453