Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Danis fejzic - Blok Gallery, N.Bgd, mart 2019.

Godina rođenja

1973.god. u BIH

Fakultet

Likovnih umetnosti u Sarajevu

Danis Fejzić, rođen je 1973. godine u  BiH. Na Akademiji likovnih umjetnosti  u Sarajevu, diplomirao je 2001. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Na istoj akademiji je magistrirao 2011. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). 2017. uspješno odbranio doktorsku disertaciju na Internacionalnom univerzitetu Novi Pazar (Srbija). Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji  i inostranstvu kao i predavač na više međunarodnih konferencija. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika. Trenutno obavlja funkciju predsjednika Udruženja likovnih umjetnika Bosne I Hercegovine.

 

Danis Fejzić je u oslobođenom poletu slikarsko – grafičke imaginacije oslobodio sve znakove i simbole koji su mu pomogli da svojom punoćom i kompleksnom metaforičnošću, nedvosmisleno i transparentno digne glas protiv reflektiranog stanja amorala u kojem je sve instant, potrošno i politikantsko, na brutalan način, istorijske i kosmičke vrijednosti prevelo u lokalni jezik jeftine kafane, u kojoj loše silikonirana pjevačica “objektivnim slučajem” postaje novi surogat kulture. Zato njegov grafički ciklus postaje novi Munchov “Krik” druge decenije dvadesetprvog vijeka. Grafike Danisa Fejzića su popunile prazno mjesto vizuelnog u recentnoj umjetnosti koja otvara aktuelna pitanja vjere i duhovnosti u jednom sasvim novom kontekstu.” (dr. Siniša Vidaković 2016).

 

 

“Grafika je, pored plesa, najstarija čovjekova umjetnička djelatnost. Grafika Danisa Fejzića sačuvala je tragove tih izvora i prapočetaka. Ona želi da svojim sopstvenim jezikom nešto kaže o sadržajima koji je okružuju i koji se autoru nameću. Jedna nje­gova tematska opsesija je prelijepa srednjovjekovna metafora o čovjeku koji je gad­ni crv što će se smrću pretvoriti u božanskog leptira. Njenu literarnu ljepotu Fejzić preoblikuje u seriju svojih grafičkih ljepota: crv može biti neuobličena i nevelika crna masa iz koje je uzletio ogroman raskošan leptir prozirnih krila, samo crtežom ograničenih. I u drugim Fejzićevim temama ima mistike, ali nema plačljivosti, mel­anholije, svuda ima nečega sličnog energiji leptira. Ovdje ima i tematske podudar­nosti sa Goyom: dok Goya u “Užasima rata” i drugdje istražuje i predstavlja mor­alne čovjekove deformitete, Fejzić razmatra i biološke.” (akademik Tvrtko Kulenović, 2013)

Otvorena izlozba - Danis Fejzic - Blok Gallery, Novi Beograd

 

15.03 - 27.03.2019.godine

Blok Gallery
Jurija Gagarina 221,

tel/fax  +381 11 61 51 675 

blokgallery@novibeograd.rs

Radnim danima i subotom:  11-13h  /  17-21h

 

Nedeljom galerija ne radi.