Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Predrag Mitic

Rodjen sam bas 09. marta i imao sam neverovatnu srecu da se medju 150 fotoreportera bas toga dana 1991.godine nadjem na pravom mestu i napravim fotografiju koja moze da se poredi sa onom od 27.marta 1941.godine. Fotografija " Dragana" ispred vodenog topa" koja je nastala 09.marta 1991.godine je danas zasticena u Muzeju primenjenih umetnosti, kao kulturno blago.

 

                                                                                                                    Predrag Mitic

 

Izložba fotografija: Predrag Mitić „ Slikaj ako smeš“

 

Predrag Mitić je fotoreporter koji je svoju karijeru započeo 1974. godine u redakciji „Večernjih novosti“, gde radi i danas. U međuvremenu je radio u Borbi, Našoj borbi, Dnevnom telegrafu, Danasu.

U Galeriji ’73 će biti izloženo dvadesetak fotografija, nastalih u poslednjih dvadeset godina, koje uokviruje čuvena „Dragana ispred vodenog topa“ snimljena 9. marta 1991. godine i ponovo ove godine slikana na istom mestu. Danas je ta fotografija zaštićena u Muzeju primenjenih umetnosti kao kulturno blago.

Na ostalim fotografijama su politički akteri koji su uticali ili utiču na našu sudbinu.

„Predrag je fotoreporter dnevnih novina od početka svoje karijere. Promenio je više redakcija, promenio je i tehnologiju snimanja (sa analognog na digitalni aparat),ali ostao je isti temperament i refleks  da u trenutku vidi i snimi ono što postaje istorija našeg fotožurnalizma.

Slobodan Milošević je obeležio devedesete. Peđine fotografije Miloševića  bile su naslovne strane svih tadašnjih opozicionih redakcija i danas se objavljuju u knjigama.

Portreti ubijenih Ćuruvije, Stambolića i Đinđića, nastali su neposredno pred njihovu egzekuciju. Sva trojica gledaju u kameru kao da nas opominju.“ iz teksta za katalog, Goranka Matić

"Fotografija TO JE BILO" rekao je Rolan Bart.

Ovih dvadesetak fotografija Predraga Matica, nastalih u poslednjih dvadeset godina, uokviruje cuvena fotografija " Dragana ispred vodenog topa", nastala 9. marta 1991.godine. Na ostalim fotografijama su politicki akteri koji su uticali ili uticu na nasu sudbinu.

Predrag Mitic je fotoreporter dnevnih novina od pocetka svoje karijere. Radio je u Borbi, Nasoj borbi, Dnevnom telegrafu, Danasu i ponovo se vratio u Vecernje novosti gde je i zapoceo svoju karijeru. Promenio je i tehnologiju snimanja ( sa analognog na digitalni aparat), ali ostao je isti temperament i refleks da u trenutku vidi i snimi ono sto postaje istorija naseg fotozurnalizma.

Portreti ubijenih Curuvije, Stambolica i Djindjica nastali su neposredno pred njihovu egzekuciju. Sva trojica gledaju u kameru kao da nas opominju. Slobodan Milosevic je obelezio devedesete. Pedjine fotografije Milosevica bile su na naslovnim stranama svih tadasnjih opozicionih novina i dan-danas se objavljuju u knjigama.

Predrag Mitic i dalje snima sadasnje politicare. Sada su to vise protokolarne situacije u kojima se vidi njegova sposobnost da nas zabavi unutar zadate teme. I na kraju zahtev Bresona da iza svake fotografije stoji covek, a ne fotoaparat je ispunjen.

 

                                                                                                             Goranka Matic 

Otvorena izlozba - SLIKAJ AKO SMES - Predraga Mitica u Galeriji 73, Banovo Brdo

08.10 - 14.10.2010.god.

Galerija `73

 

Beograd, Požeška 83a

Tel/Fax: 011/355.71.42

E-mail : gallery73@gmail.com

Direktor Galerije `73: Dejan Savić, d.i.a.