Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Gordana Isidora Ivetic - Bozidar Adzija Bozidarac, Bgd, maj 2019.

Godina rođenja

1965.godine u Somboru

Živi i radi

U Beogradu

Fakultet

FLU u Bgd

Član udruženja

ULUS-a od 1997. godine

Gordana Ivetić rođena je u Somboru 1965. godine, a od 1972. godine  živi i stvara u Beogradu. Diplomirala je slikarstvo na FLU u Beogradu 1996. godine u klasi profesorke Anđelke Bojović. Magistarske studije završila u istoj klasi 1999. godine. Na Višoj školi likovnih i primenjih umetnosti u Beogradu završila studije za obrazovni profil Konzervator preparator. Freskopis i ikonopis učila od Časlava Colića u Galeriji fresaka u Beogradu. Član ULUS-a od 1997. godine. Godine 2000. stekla status slobodnog umetnika. Radila je  na FLU u Beogradu, Akademiji SPC, Višoj školi za obrazovanje vaspitača, kao i u  IX i XIII beogradskoj gimnaziji. Profesionalno se izražava i putem video ostvarenja. Autor je tri filma umetnički angažovane sadržine.

Izlagala na više samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim likovnim kolonijama u zemlji i inostranstvu.

        Тихо таласа бело море непрегледне равнице. Небо, осветљено свећом Небеском, ослушкује било земље пажљиво украшене узораним браздама.

        Салаши, разбацани као уштиркане Васкршње корпице по миришљавим њивама низије, застрти као празнични столњак за уморну душу путнику намернику.

        Петролејске лампе у рано свитање бацају светлост кроз крстаста окна прозора... далеких шездесетих прошлог века...

         Све је нетакнуто дремало... и будило се и иза сна слушало умиљати шапат Зорњаче која вековима заљубљено снажи тајанствени Месец.

        Петлови су се натпевавали кроз бајком осликане сомборске баште, преко салаша на северу Бачке, усидрених око, у крошње бођоша, утонуле вароши, па све до скеле која је клизила ка другој обали реке. Мирис Дунава ширио се свитањем кроз равницу. Израњајућа светлост на пучини истока затицала је њиве препуштене сну и смешила се њиховом благом миру. Грлила је свод изнад Раванграда, његових салаша, Шикаре, дунавских рукаваца... И све се радовало светлости! И земља, и ваздух, и вода!  И птице небеске, фазани и срне, и коњи што ржу, топли и дивљи кад галопом нестају у зимској белини и летњој прашини степе што гори у пламену боје уображених булки разливених по величанственом пејзажу... И лица људи затицала је светлост, њихова срца устрептала ... и... хлеб на асталу...

    Равница... пале се светла... Зорњача сну се спрема... под кораком дроби се земља... равница... Ход кроз поља... кроз беле њиве... кроз измаглицу сећања... кроз светлост равнице.

 

 

Гордана Исидора Иветић

 

Otvorena izlozba - SVETLOST RAVNICE - Gordane Isidore Ivetic - Bozidar Adzija Bozidarac, Beograd

 

14.05 - 28.05.2019.godine

 Samostalne izlozbe

 

- 2000.god. Dar, Galerija FLU, Beograd

- 2000.god. Galerija "Madam", Pancevo

- 2002.god. Artgallery Sue Ryder, herceg Novi

- 2006.god. Tajna veza za sve nas, Galerija Atrijum, Biblioteka grada Beograda

- 2011.god. Obasjano plavim, Galerija Ikar, Dom vazduhoplovstva, Zemun

- 2015.god. Tajanstveni zastupnici, Galerija 73, Beograd

- 2015.god. Tajanstveni zastupnici, Klub srpskog pravoslavlja Bogotrazitelj, Beograd

- 2019.god. Svetlost ravnice, Bozidar Adzija Bozidarac, Beograd

 

Ucesnik je veceg broja kolonija, a slike joj se nalaze u mnogim kolekcijama u zemlji i inostranstvu