Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Miljan Stevanovic - Galerija 73, Banovo brdo, Bgd, avg.2019.

Godina rođenja

1991. u Vranju

Fakultet

Likovnih umetnosti u Bgd

Miljan Stevanović rođen je u Vranju, 1991. Završio osnovne i master akademske studije na slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu. Trenutno na doktorskim studijama na istom fakultetu.      

Izloženi radovi su iz različitih opusa koji su deo doktorskog istraživanja. Radovi na papiru, u spektru pastelnih tonova sa jačim kolorističkim akcentima, predstavljaju osnovu doktorskog istraživanja, a biće predstavljena i slika sa virtuelnim prostorom koji uvodi posmatrača u veštački stvoreni svet i omogućava posetiocima da dožive novu dimenziju slikanog prostora.

Mina Rakidžić, u tekstu za katalog, o radovima Miljana Stevanovića koji će biti predstavljeni u Galeriji`73 između ostalog je rekla: „Fantazirani i apstrahovani pejzaži Miljana Stevanovića izloženi u Galeriji 73 sačinjavaju ambijent otvoren za varijetet interpretacija. Višeslojnost njegovih pastela na papiru tkana je pažljivo iz hiljade sitnih poteza koji, svi vidljivi, fluidno održavaju svoja titrava kretanja i vibracije kroz metarske kompozicije. Sva sadržajnost njegovog rada ne koncentriše se u narativu ili objektivnoj stvarnosti već u aluziji i nagoveštaju. Stevanovićev nijansirani vizuelni jezik bogat bojenim gradijentima nežno formira efemerne oblike. Ova oblačasta svojstva podstiču otvorenost misli na račun zarobljavanja duha u ideju objektivnosti. Ovakvo čitanje slike ohrabreno je naznakama i imitacijama formi, krivinama i oblinama, horizontima koji lutajući usmeravaju na figurativnost pejzaža, pa ipak ni jedan od njih nema jasnu i konkretnu referencu. Ovim pristupom otvara se sloboda asocijativne percepcije. Posmatrajući Stevanovićev rad, nećemo naići na konkretnu poziciju, na izvor ili sidro kompozicije - smena valera razvija se suviše lelujavom putanjom da bi proizvela lucidnu naraciju. Upravo višesmislenost i maglovitost polazna su tačka za koju se ne vezuje unapred postavljena činjenica.  Zaobišavši možda čitavo nasleđe apstraktne umetnosti druge polovine XX veka odnosno moderne monohromatske slike ili post moderne figuracije, slika Miljana Stevanovića kreće se u jednom opsegu koji seže duboko u romantizam, a njen se karakter razume ponekad i enformelističkim impulsima. Lirska kretanja pastelnih poteza i poetičan izbor boje koji povremeno biva dramatizovan raznovrsnošću tonova uglavnom kao da slikaju ne zvuk, nego eho, ne uspomenu već naznaku, ne raspoloženje već trag tog raspoloženja. Doživljaj njegove slike primamo individualno, svaka alegorija ljudske prirode bazirana je samo na posledicama našeg iskustva i stava. Drugim rečima, gledati njegov rad znači gledati u ogledalo čija ekspanzivna površina prigušeno radi pod tintom Stevanovićeve fantazije“.

Otvorena izlozba - FANTAZMI - Smiljana Stevanovica - Galerija 73, Banovo brdo, Beograd

 

08.08 - 20.08.2019.godine

Galerija `73
Beograd, Požeška 83a
Tel: +381 11 355 71 42
E-mail: gallery73@gmail.com
Web: www.galerija73.com