Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Kramer - Branimir Karanovic - Blok Gallery, N.Bgd,avg.2019.

Branimir Karanović (Beograd, 1950)

 

 

Diplomirao je 1974. na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, u klasa prof. Božidara Džmerkovića. Magistrirao je 1976. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, klasa prof. Marka Krsmanovića. Od 1974. aktivno  izlaže na samostalnim (Beograd, Novi Sad, Zagreb, Rijeka, Ljubljana, Venecija, Solun, Pariz, Prag...) i na kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu (Beograd, Krakov, Edinburg, Lisabon, Solun, Njujork, Tuzla, Berlin, Ulan Bator, Pariz, Madrid, Beč, Tokio, Hjuston ...).

Nagrade/izbor: Prva nagrada za grafiku Inter-debi, Krakov, 1976; Prva nagrada za crtež na izložbi Jugoslovenski portret, Tuzla, 1979; Veliki pečat Grafičkog kolektiva, Beograd, 1977; Zlatna igla ULUS-a, 1981; Otkupna nagrada Muzeja primenjene umetnosti na Oktobarskom salonu, Beograd, 1977; Nagrada za grafiku na Oktobarskom salonu, Novi Sad, 1993; Nagrada za fotografiju na Oktobarskom salonu, 1997; Velika nagrada ULUPUDS-a na Majskoj izložbi, Beograd, 2003; Aprilska nagrada Skupštine grada Beograda za stvaralaštvo u oblasti likovne i primenjene umetnosti, 2005; Mali pečat grafičkog kolektiva, 2009;

Od 1978. do 1997. profesor fotografije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, a od od 1996. profesor fotografije na grafičkom odseku Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Bavi se grafikom i fotografijom.

 

 

 

Kramar (Beč, 1971)

 

 

Živi u Beču, u Sabari i Tiraspolju (Moldavija). Fotografiji je okrenut od detinjstva. Još od mladih dana putuje i istražuje  zemljame ,,istočnog bloka” i njihove zemlje naslednice.

Radi kao internacionalni, angažovani i konceptualni fotograf u oblasti umetnosti i dizajna.

Projekti vezani za sliku, medije, umetnost i knjige vode ga kroz Austriju, Istočnu i Jugoistočnu Evropu još od njegovih devedesetih godina.

Bio je stipendista Austrijske kancelarije za film. Dobinik je i istraživačke stipendije Robert Boš Fondacije.

 

 

Dunavski dijalozi 2019

Umetnički dijalozi niz Dunav: od Apatina do Kladova

 

Kramar (Austrija) – Branimir Karanović (Srbija)

 

16-28 avgust 2019.

 

Galerija Blok

Jurija Gagarina 221, blok 45, Novi Beograd

U petak, 16. avgusta u 20 časova otvorena je izložba austrijskog umetnika Kramara i srpskog umetnika Branimira Karanovića u galeriji Blok na Novom Beogradu. Na otvaranju je govorila direktorica galerije Bel art gospođa Vesna Latinović. Na otvaranju izložbe prisustvovao je i direktor Austrijskog kulturnog foruma gospodin Adrijan Fajks.

 

Novosadska galerija Bel art već punih sedam godina priređuje Festival savremene umetnosti Dunavski dijalozi. Na ovoj manifestaciji učestvuju umetnici iz zemalja podunavskog regiona. Zahvaljujući dunavskoj geografiji, od Crne šume (Švarcvald) do Crnog mora, Dunavski dijalozi pružaju jedan mogući uvid u tokove savremene umetnosti specifične evropske regije koju čine neke od najrazvijenijih evropskih država „Mittel Europe“ (Nemačka Austrija), preko zemalja koje su tokom protekle tri decenije doživele sistemsku tranziciju (Slovačka, Mađarska, Rumunija, Bugarska); država tzv. „balkanskog bureta baruta“ (Srbija, Hrvatska), te zemalja koje su još uvek obuhvaćene dubokom krizom (Moldavija, Ukrajina). Različiti stepeni razvoja ovih država obezbeđuje Dunavskim dijalozima izuzetno zanimljive umetničke rezultate, različite poglede i zaključke.

 

Ove godine Festival savremene umetnosti se odvija pod centralnom temom Percepcija savremenosti. Osim istoimene centralne izložbe održaće se i niz postavki Umetnički dijalozi niz Dunav: od Apatina do Kladova. Na izložbama i manifestacijama koje se postavljaju u gradovima i mestima niz srpski deo dunavskog toka (Apatin, Banoštor, Novi Sad, Sremski Karlovci, Beograd, Viminacijum, Veliko Gradište, Kladovo) uspostavljaće se svojevrsni umetnički dijalozi srpskih umetnika sa umetnicima iz podunavskih zemalja.

 

Zahvaljujući saradnji galerije Bel art iz Novog Sada i Galerije Blok na Novom Beogradu, u petak 16. avgusta 2019. godine biće otvorena izložbena postavka u kojoj su u dijaloški odnos postavljene fotografije Kramara, austrijskog umetnika iz Beča i Branimira Karanovića, renomiranog umetnika iz Beograda. Njihovi fotografski koncepti su veoma bliski jer dvojica umetnika svoje motive grade slaganjem mnoštva pojedinačnih fotografija koje u zbirnom utisku definišu celovite prizore.

 

Kramar je posvećen snimanju arhitekture, zapravo istraživanju vizuelnog duha urbanih prostora i celina. Njegova fotografska priča se rasprostire pravolinijski, stvaranjem niza pojedinačnih fotografija koje se spajaju omogućavajući kontinuirano „trajanje“ pogleda. No, Kramar se nikako ne zadovoljava jednostavnom interpretacijom viđenog, nego nastoji da u tim „proširenim“ prizorima uhvati duh mesta življenja. On nastoji da prepozna sociološke i kulturološke karakterističnosti mesta. Već godinama ovaj umetnik je posebno je posvećen zemljama istočnog bloka i njihovim tranzicijskim preobražajima.

 

Za razliku od Kramara, Branimir Karanović svoje motive gradi svojevrsnom konglomeracijom fragmentarnih prizora. Snimajući detalje on nastoji da ih, sistemom puzzle slagalica konstituiše u celovite smislene celine. Takve fotografije nikako ne teže interpretaciji nego predstavljaju svojevrsno struktuiranje (fotografske) slike i njenog smisla.  Dakle, Karanović nije samo spektator i snimatelj, nego je autentični umetnik koji nastoji da analizira i prepozna suštinu vidljivih manifestacija sveta i čovekove sudbine u simbolički naznačenim, otvorenim i problematizovanim oblastima svakodnevlja.

*

Nakon izložbe u Galeriji Blok u Novom Beogradu, eksponati ove postavke će biti prikazani i na zbirnoj izložbi Umetnički dijalozi niz Dunav – od Apatina do Kladova koja će biti otvorena u Spomen zbirci Dr Ilića Gradskog Muzeja u Novom Sadu 17. septembra 2019. godine.

Otvorena izlozba -DUNAVSKI DIJALOZI 2019 - Kramar - Branimir Karanovic - Blok Gallery, N.Bgd.

 

16.08 - 28.08.2019.godine

Blok Gallery
Jurija Gagarina 221,

tel/fax  +381 11 61 51 675 

blokgallery@novibeograd.rs

Radnim danima i subotom:  11-13h  /  17-21h

 

Nedeljom galerija ne radi.