Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Profil

Opšte informacije

Ime i prezime

Savo Rupic - Galerija 73, Banovo brdo, Bgd, okt.2019.

Godina rođenja

1963. godine u Trebinju

Fakultet

Akademija likovnih umet. u Novom Sadu

Član udruženja

ULUBIH od 2005.god.

Savo Rupić rođen je u Zagori kod Trebinja 1963. godine. Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti završio u Beogradu kod profesora Zdravka Vajagića, Akademiju Umetnosti u Novom Sadu na slikarskom odseku kod profesora Jovana Rakidžića i master studije – slikarstvo na ALU Trebinje. Pored klasičnog uljanog slikarstva izražava se u mozaiku i akvarelu. Član je ULUBIH-a od 2005 godine. Živi u Trebinju i radi kao docent na predmetima mozaik i mural na ALU Trebinje. Do sada je imao 29 samostalnih izložbi

Rupić je Akademiju Umetnosti završio u Novom Sadu, a trenutno radi na Akademiji likovnih umetnosti u Trebinju.  Iako slika već duže od dve decenije u svojoj umetnosti uvek ostavlja mesta za nešto istraživačko i nešto novo. Rupić kaže da kroz slikarstvo nastoji da sačuva radost i najlepša osećanja, a raduje ga, kaže, kada njegova umetnost nekoga učini srećnim. U Galeriji `73 izložiće tridesetak radova različitih formata, rađenih u tehnici ulje na platnu.  Inspirativno polazište umetnik pronalazi u ambijentu odakle je i potekao, tako da je svaka njegova slika inspirisana trebinjskim koloritom i hercegovačkim kamenom .

O pejzažima Save Rupića, koji su dominantan motiv na njegovim slikama, Dragan Čihorić, istoričar umetnosti i autor teksta za katalog, između ostalog je rekao: „Ničega repetitivnog nema u slikama Sava Rupića i to jeste karakteristika koja u jednom mahu pleni. Svestan kompleksne prirode sveta koji nas okružuje i njegove rastresitosti i gotovo enigmatične neuhvatljivosti, odlučio je da odgovori posebno podešenom poetikom. Polazeći od pretpostavke integralno uređenog pejzaža, analitičkoj demontaži delikatno je i odlučno podvrgnuo sve radne činjenice vlastitog prosedea. Ništa nije ostalo sigurno ili skriveno u nekakvoj inertnoj pozadini“.

Otvorena izlozba - SLIKE - Savo Rupic - Galerija 73, Banovo brdo, Beograd

 

03.10 - 16.10.2019.godine

Galerija `73
Beograd, Požeška 83a
Tel: +381 11 355 71 42
E-mail: gallery73@gmail.com
Web: www.galerija73.com