Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Kosta Bogdanovic ( 1930 - 2012 ) u galeriji 212... - 14. 11. 2017.
  Otvaranje izložbe

  KOSTE BOGDANOVIĆA (1930-2012)

   

  Skulpture i reljefi 1960-2012

   

  utorak, 14. novembar 2017. u 19 h

  Galerija 212, Vlajkovićeva 25

   

  Izložba će biti otvorena do 28. novembra 2017.

   

  U Galeriji 212, u znak sećanja na vajara, istoričara umetnosti i teoretičara vizuelne kulture Kostu Bogdanovića (1930-2012), biće predstavljen deo radova iz njegovog bogatog opusa u izboru magistra istorije umetnosti Marka Bogdanovića.

  Izložba skulptura i reljefa nastalih u periodu od 1960. do 2012. godine pruža uvid u put umetničkog razvoja, kroz odnos prema omiljenom materijalu-drvetu u potrazi za kategorijama lepo i uzvišeno u skulpturalnoj formi, autora jedinstvene estetike i umetničkog izraza koji je svojim celokupnim delovanjem značajno obeležio našu umetničku scenu XX i početka XXI veka.

   

  Radovi na ovoj izložbi predstavljaju pet decenija umetničkog razvoja kao i odnos umetnika prema materijalu. Traganje za sopstvenim izrazom počinje još u ranim radovima, dok je originalnost izraza čitljiva u formama zrelog perioda njegovog stvaralaštva.

  Drvo postaje medijum kroz koji progovaraju davno zaboravljena ljudska iskustva i principi, kao i teme preuzete iz istorije umetnosti čiji nazivi poput Vizanteme, Forma islamika, Forma japanika ili Forma arhitektonika označavaju cikluse inspirisane umetnošću određenih civilizacija ili samom arhitekturom.

  Odnos prema plavoj boji, koja je u Kostinom sistemu neraskidivo povezana sa odrednicama “tiho” i “uzvišeno”, proizilazi iz vizantijskog estetskog principa.

   

                                                                                                              iz kataloga

                                                                                                              mr Marko Bogdanović, istoričar umetnosti