Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Ana Djapovic u galeriji ULUS... - 21. 02. 2018.
  Samostalna izložba slika

  „TLO“

  Autorke Ane Đapović

  21.februar u 19h

  Galerija ULUS

   

   

  Dobitnica prošlogodišnje prestižne ULUS-ove nagrade za slikarstvo „Zlatna paleta“ predstaviće svoje radove u galeriji ULUS, 21.februara u 19 časova.

   

   

  Izložba „Tlo“ je serija slika monumentalnih dimenzija na kojima je predstavljeno tlo zemlje i njena tekstura. Ana Đapović na radovima prikazuje jedan apstraktni univerzum, gde u umetničkom činu koristi slikarsku tehniku enkaustičkog zgrafita. Rastopljenom vosku dodaje pigmente boje i kalafonijum. U procesu stvaranja slike na slikarsko platno slaže više raznolikih slojeva voska koji se povija, stvrdnjava, da bi naknadno dletom, nožićima urezivala crtež, slično kao kod linoreza. Ritam Anine slike izvire iz intuitivnog dela njene umetničke ličnosti, reguliše njeno delo na dinamičan način. Ritam odaje njen “povratak redu” na sve što je haotično.

  Nakon osvojene prestižne ULUS-ove nagrade za slikarstvo „Zlatna paleta“ u martu 2017.godine, Ana će 21.februara izložiti svoje radove po prvi put u najposećenijem delu grada, u Galeriji ULUS.

   

   

  „Šta je to, čime plene radovi Ane Đapović?

  Kompozicije njenih slika su sazdane široko nanetim, usklađenim, likovno osmišljenim poljima. Iznijansirano uneti, bojeni tokovi, jasno su razgraničeni kretnjama linija. One su nejednakih vrednosti. Izlomljene su i isprekidane, ukrštene, na nekim mestima zaobljene. Katkad se pojave i nestanu, međutim, uvek traju u funkciji odgovarajuće, tonski uspostavljene površine.“

   

   

  Odlomak kritike Zdravka Vučinića