Korisničko ime      Lozinka

Nemaš nalog? Registruj se

Vest
 • Galerija HAOS izlozbe... - 09. 10. 2018.
  Nakon izvesne prinudne pauze, nastavljamo sa realizacijom izložbi za ovu kalendarsku godinu. U želji da predstavimo deo radova iz kolekcije tokom trajanja Oktobarskog salona, najpre smo imali - tokom septembra i sve do kraja ove nedelje - jednu veoma zanimljivu postavku koja nije bila posebno najavljivana niti medijski propraćena, ali koja se može videti na ARTINFO. Naslovili smo je OTMENA SALONSKA PRATNJA.

  Izloženi radovi u donjem delu galerije: CHRISTIANE  HAMACHER, VERE BOŽIČKOVIĆ POPOVIĆ, LIDIJE DELIĆ, VLADANARADOVANOVIĆA, RELJE PENEZIĆA, GORDANE KALJALOVIĆ ODANOVIĆ, BERNARD MONINOT-a,  SLOBODANA KNEŽEVIĆA, a na gornjem nivou galerije su radovi: ŽELJKE MOMIROV, MIODRAGA DADA ĐURIĆA, SRĐANA ĐILETA MARKOVIĆA, VLADIMIRA SEKULIĆA,  ĐORĐA STANOJEVIĆA,  DUŠANA OTAŠEVIĆA,  UROŠA ĐURIĆA,   RADOMIRA RELJIĆA, MILOŠA ĐORĐEVIĆA,  JELENE TRAJKOVIĆ, ERRO-a,  VLADIMIRA VELIČKOVIĆA, MIŠKA PAVLOVIĆA, HALILA TIKVEŠE, BILJANE WILLIMON,  NADE KAŽIĆ, MEHRDAD RASHIDI-a

   

  Sledeće nedelje, tačnije od 09. oktobra do 09. novembra predstavljamo crteže u porcelanu našeg istaknutog umetnika Velimira Velje Vukićevića. Koncept crteža proširili smo i na ovaj medij kako bi pokazali svu raznovrsnost u pristupu različitim materijalima i sve mogućnosti promišljanja linije na sve moguće kreativne načine kroz različite likovne izraze. Izložba skulptorskih radova Velje Vukićevića je naslovljena NULLA DIES SINE LINEA – što je i njegov životni moto u dugoj, uspešnoj i veoma produktivnoj karijeri.

   

  Tekst za ovu postavku je napisala Gordana Biba Marković koja, između ostalog, kaže:

  ...Izložbenu celinu čini više grupa radova koji su realizovani u  porcelanu, staroj istočnjačkoj tehnici koja po strukturi mase, njenoj nepredvidivosti prilikom modelovanja, sušenja i pečenja iziskuje veliko iskustvo, umeće i upornost Vukićevića, koji dovodi oblikovan model do finalne interpretacije, tananosti, transparentnosti i savršenstva. Opus varira između minijaturnih formi, gotskih i vitalnih vertikala, mističnih razgrađenih kutija koje stvaraju iluziju unutrašnjeg prostora i nagoveštavaju tajne razigrane priče, raskošnih oblika tanjira sa potencijalnim vijugavim linijama izvedenih od materijala i otvorenih, minucioznih oblika koji asociraju na filigransku umetnost savijanja papira - origami. Materijal od koga su izvedene skulpture  maksimalno je istanjen do fascinatnosti. Suptilno kružno ili izlomljeno vijuganje ivica porcelanskih ploha u prostoru asociraju na lirsku apstrakciju u geometrijskom modalitetu, odnosno, na crtež izveden oštrom olovkom ili tušem na papiru. Linija teče i talasa u vitalnim, oblim formama, uvrće se, zakrivljuje i zaokružuje ili se rastvara i razgrađuje u kubističkom maniru izlomljenih formi.

   

  Izložbu otvara Gordana Kaljalović Odanović - u utorak, 09. oktobra u 20 sati.

   

  Tim povodom konferenciju za štampu i razgovor sa umetnikom i saradnicama na projektu, organizujemo u ponedeljak, 08. oktobra u 12 sati

   

   

                                                                                                                          Borka Božović